Animonday: Animatienieuws

In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. Deze keer: nieuws!

De carrière van de Nieuw-Zeelandse schrijver/regisseur/acteur Taika Waititi gaat als een tierelier: hij transformeerde in Marvel’s Thor: Ragnarok Chris Hemsworth’s personage van nobele teksten declamerende spierbal tot een hilarische doofus met een punk-rock esthetiek. Waititi mocht daarna zich ontfermen over de Amerikaanse remake van zijn vampierenkomedie What We Do in The Shadows als schrijver, regisseur en executive producer, is bezig met twee spin-off series daarvan genaamd Wellington Paranormal en We’re Wolves en mocht onlangs plaatsnemen in de regiestoel voor de Star Wars-serie The Mandalorian. Oh ja, en binnenkort komt Jojo Rabbit uit, een film waarin Taika Adolf Hitler speelt als ingebeelde vriend van een jochie in Nazi-Duitsland. Genoeg te doen, zou je zeggen, maar Taika is daarnaast de zoveelste regisseur in een lange rij die zich gaat wagen aan een live-action remake van de iconische anime Akira. Waititi is zich volgens de berichten bewust van de immense verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt en heeft gezegd dat hij een verfilming van de gigantische Manga-reeks wil maken in plaats van een doorsnee remake. Ook zou hij white-washing willen vermijden zoals het geval was in de geflopte live-action adaptatie van Ghost in the Shell. Waititi’s rol zou in ieder geval moeten garanderen dat de mysterieuze entiteit Akira niet wordt neergezet als een clichématig kwaadaardige koter met als leitmotif het Franse kinderrijmpje Frère Jacques (en ja, dit kwam uit een eerdere versie). Gelukkig trok Waititi zich onlangs terug uit het stop-motion project Bubbles, over de gedomesticeerde chimpansee die als huisdier van Michael Jackson leefde. Waititi trok zich terug vanwege zijn drukke schema, maar het feit dat in de recente documentaire Leaving Neverland bekend werd dat Jackson seksuele relaties had met jonge jongens zal er ook mee te maken hebben.

De Saudi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman is ook al zo’n druk baasje: naast WhatsAppen met zijn BFF Jared Kushner, het plat bombarderen van Jemen en het laten opsluiten, martelen en aan stukken zagen van zijn critici, wil MbS de Walt Disney van de Arabische wereld worden. Samen met de Japanse animatiestudio Toei Animation werkt de Saudi-Arabische studio Manga Productions aan de lange animatiefilm The Journey, een film over de nederige pottenbakker Aws die een geheim uit zijn verleden op zijn schouders draagt. In 2020 zal de film uitkomen, voorlopig moeten we het doen met de teaser die in Cannes werd onthuld:

Speaking of Cannes: het festival is net achter de rug en in het prestigieuze festivalonderdeel de Semaine de la Critique won de animatiefilm J’ai perdu mon corps van de Franse regisseur Jeremy Clapin de Nespresso Grand prize. Na deze onverwachte eer werd ook bekend gemaakt dat Netflix de wereldwijde uitzendrechten heeft aangekocht, waardoor de film in de nabije toekomst in huiskamers over de hele wereld kan worden bekeken. Daarnaast lijkt Netflix hiermee ook in te zetten op de kansen van J’ai perdu mon corps op een Oscarnominatie, naast hun eigen eerste originele animatieproductie Klaus, die in oktober zal verschijnen. Sowieso was het een uitstekend jaar voor animatie op het filmfestival, met in de Un Certain Regard-competitie ook plek voor maar liefst twee animatiefilms: La fameuse invasion des ours en Sicile van Lorenzo Mattotti en Les hirondelles de Kaboul van Zabou Breitman en Eléa Gobbé-Mévellec. Alle drie de films gaan ook in Nederland draaien, alleen zijn de data nog niet bekend.


Vind ons: