Animonday Animatienieuws

 

In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. In deze editie een overzicht van het meest recente animatienieuws.

Het succes van de geanimeerde superheldenfilm Spider-Man: Into the Spider-Verse van Sony heeft ervoor gezorgd dat een nieuw record is gevestigd: drie van de vijf best lopende films in de Amerikaanse box-office zijn animatiefilms. Naast Spider-Man: Into the Spider-Verse op de eerste plaats staat op de derde plaats de kerstfilm The Grinch van Illumination en Universal Pictures en de vierde plek wordt ingenomen door Ralph Breaks the Internet van Disney. Dit is de eerste keer in de filmgeschiedenis dat dit gebeurt. Het helpt waarschijnlijk ook dat The Grinch gebaseerd is op een klassiek Amerikaans jeugdboek en gericht is op een wat jonger publiek, Ralph Breaks the Internet een vervolg is op een succesvolle film en dat Spider-Man: Into the Spider-Verse een van de best gerecenseerde films van het jaar is. The Grinch ging op 29 november in de Nederlandse bioscoop in première, Ralph Breaks the Internet op 12 december. Spider-Man: Into the Spider-Verse is vanaf aankomende donderdag op het witte doek te zien.

Vanaf donderdag gaat ook de stop-motion wolanimatiefilm This Magnificent Cake! van Emma de Swaef en Marc James Roels in de Nederlandse bioscoop draaien, met in het voorprogramma Bloeistraat 11 van Nienke Deutz. Onze eigen Sjoerd van Wijk was niet echt te spreken over de film, maar This Magnificent Cake! is op diverse festivals overladen met prijzen: de film ging in première op het festival van Cannes in het prestigieuze Directors’ Fortnight kortefilmprogramma, op het Ottawa International Animation Festival ontving hij de Grand Prize for Features en de film won de prijs voor Best Direction in an Animated Short Film bij de European Animation Awards. Verder viel de film in de prijzen op festivals van Annecy in Frankrijk, Zagreb in Kroatië en Vila do Conde in Portugal. Nienke Deutz won met Bloeistraat 11 de Crystal du Court Métrage, een van de belangrijkste prijzen van Annecy. Samen is dat dus een uur fantastische animatie in één handzaam pakket, dus ga vooral kijken en oordeel zelf.

Ten slotte het nieuws dat Netflix een live action serie wil maken van de iconische animeserie Cowboy Bebop en dat er tevens plannen zijn om een serie te maken gebaseerd op Ghost in the Shell met behulp van computeranimatie. De gegronde angst dat er sprake zal zijn van white washing probeert Netflix te ondervangen door samen te werken met de oorspronkelijke makers van zowel Cowboy Bebop als Ghost in the Shell. De fans van beide franchises zijn ietwat sceptisch, maar wie weet kan het in beide gevallen wel wat worden. Het is nog niet duidelijk wanneer de live-action versie van Cowboy Bebop te zien zal zijn, de nieuwe serie van Ghost in the Shell staat gepland voor 2020.

Vind ons: