In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. Deze keer een overzicht van al het recente animatienieuws van de afgelopen tijd.

In een gezamenlijke recensie van mij en Theodoor Steen waren we gematigd optimistisch over de nieuwe Netflixserie Disenchantment van de makers van The Simpsons en Futurama. We waren beiden niet bijzonder overtuigd door de wisselvallige personages, de naargeestige trekjes van de serie en het oneven narratief, maar de manier waarop de serie aan het einde van het seizoen diverse losse lijntjes alsnog in elkaar wist te verweven en de stijgende lijn in de kwaliteit van de serie gaf ons het vertrouwen dat volgende seizoenen deze lijn zouden kunnen doorzetten. En zo te zien krijgen we in ieder geval de kans om te zien of dat het geval zal zijn, aangezien Netflix 20 nieuwe afleveringen heeft besteld. Dat betekent dat we verzekerd zijn van Disenchantment tot 2021. Maker Matt Groening gaf het volgende statement nadat het nieuws bekend werd gemaakt: “We’re excited to continue this epic journey with Netflix. Stay tuned for more cranked-up suspense, infuriating plot twists, and beloved characters getting knocked off.

De shortlist voor de genomineerde films voor de Oscars in de categorie ‘Beste Animatiefilm’ zijn onlangs bekend geworden. Van de 25 titels zullen er nog een groot aantal afvallen, maar een nominatie alleen al is een grote eer en met dank aan de dominante positie van Disney/Pixar voor de meeste films waarschijnlijk het hoogst haalbare doel. De gedoodverfde winnaar is Incredibles 2 van Brad Bird, die zowel een financieel succes was en tevens zeer lovende kritiek kreeg, maar mogelijke kapers op de kust zijn Wes Anderson’s stop-motionfilm Isle of Dogs en Spider-Man: Into the Spider-Verse. Anderson’s film is een pareltje van ambachtelijk animatiewerk en aangezien hij nog nooit een Oscar heeft mogen ontvangen voor zijn films, kan de gunfactor een grote rol gaan spelen. Normaliter maken superheldenfilms weinig kans op een Oscar, maar aangezien Incredibles 2 en Spider-Man: Into the Spider-Verse beiden in deze categorie vallen, maakt de tweede film automatisch meer kans op de award als de leden van de Academy de expressieve en meer gewaagde stijl van de film willen belonen.

Het was gisteren International Animation Day, maar aangezien deze rubriek niet Anisunday heet kunnen we er pas vandaag aandacht aan besteden. De dag is in 2002 door de ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) in het leven geroepen om de eerste openbare vertoning van Charles-Émile Reynaud’s Théâtre Optique in het Grevin Museum in Parijs in 1892 te vieren. Alhoewel de gebroeders Lumière bekend staan als de oervaders van de film, wordt Reynaud gezien als de eerste animator. Zijn animatie Pauvre Pierrot staat gelukkig online en zo kunnen we 126 jaar later alsnog getuige zijn van dit historische moment:

https://www.youtube.com/watch?v=krvwri1qNZc&vl=pt