Animonday: Animatienieuws

In deze editie van Animonday lees je een overzicht van het meest recente animatienieuws.
Op de filmwebsite Deadline werd een bericht gepubliceerd dat Bob Weinstein, de broer van Harvey Weinstein, plannen heeft voor een animatiefilm voor het hele gezin genaamd Endangered over bedreigde diersoorten met Tea Leoni in één van de hoofdrollen. Weinstein zou daarvoor samenwerken met het Franse animatiecollectief Illogic, eerder verantwoordelijk voor de Oscar-genomineerde geanimeerde short Garden Party. Namens Illogic zijn Florian Babikian, Victor Caire, Théophile Dufresne, Gabriel Grapperon en Lucas Navarro bij het project betrokken, terwijl het zesde lid van het collectief, Vincent Bayoux, niet werd genoemd.

Alhoewel Bob Weinstein niet persoonlijk verantwoordelijk gehouden wordt voor het miasma aan seksueel misbruik gedurende decennia waar Harvey Weinstein door honderden vrouwen van beschuldigd is, blijkt hij wel geweten te hebben dat zijn broer zich schuldig maakte aan seksueel wangedrag, heeft hij het stilzwijgen van slachtoffers afgekocht en zijn broer gemaand om hulp te zoeken voor zijn wandaden, zoals onder andere blijkt uit dit artikel in Vanity Fair. De beslissing van Illogic om met Weinstein in zee te gaan is dus enigszins twijfelachtig, zeker omdat Garden Party een sterke metafoor bevat die verwijst naar Donald Trump, die zelf een nieuwe lading aan beschuldigingen van misbruik aan zijn slechtzittende broek heeft hangen. Hopelijk wordt deze laissez-faire houding van Illogic een oprisping.
In meer positief nieuws: de interactieve feature Robin van Public Cinema, geregisseerd door Douwe van der Werf, ging onlangs op 4 oktober in première in uitverkochte vertoningen in Rotterdam, Den Haag, Nijmegen en Utrecht. Het project, dat bestaat uit 32 films van 90 minuten totaal, opgebouwd uit 600 shots, is een interactieve film met 16 verschillende eindes, waarbij het publiek vier keuzes krijgt gedurende de vertoning. De film is gemaakt in 3 maanden tijd door een crew van ongeveer 40 mensen, wat een indrukwekkende prestatie is voor een geanimeerde film. Een screening in Amsterdam zit in de planning en mogelijk volgen er nog meer, we hopen binnenkort dieper op Robin in te kunnen gaan in een volgende editie van Animonday.
Dat commercie en idealen elkaar niet hoeven te bijten bewijst The Shadybug!, een spot van de in Amsterdam en New York gevestigde studio Ambassadors voor de ASN Bank. In een uitgekiende mix van echte sets en digitaal geanimeerde karakters wordt in dertig seconden het verhaal verteld van een tiranniek lieveheersbeestje die tevergeefs aanklopt bij de bank voor een lening. Als je niet genoeg kan krijgen van deze ultrakorte dosis animatie, is er een iets langere making of voor je kijkplezier.

Vind ons: