Animonday: Animatienieuws

De animatieserie Undone wordt overladen met lovende recensies! De selectie van het Kaboom Animation Festival is bekend gemaakt. En lees hoe poppenspelers en acteurs samen hebben gewerkt om de personages uit The Dark Crystal: Age of Resistance tot leven te wekken. Dit en meer animatienieuws in de Animonday.

Het Kaboom Animation Festival dat van 9 tot en met 17 november voor het eerst zal plaatsvinden in Utrecht en Amsterdam heeft de selectie van uitverkoren films bekend gemaakt en op de spiksplinternieuwe website gepubliceerd. Het festival is ontstaan door het samengaan van het KLIK Amsterdam Animation Festival en het Holland Animation Film Festival en hoopt de beste aspecten van beide festivals te combineren tot het ultieme animatiefestijn van Nederland. In het competitie-programma zitten iets meer dan zeventig korte films, waaronder de droog-komische Engelse short Plankton, waarin kitchen sink drama een nieuwe dimensie krijgt wanneer het toegepast wordt op microscopische oceaanfauna. Het competitieblok voor kinderen bevat 48 korte films met als persoonlijke aanrader de short Butterboo, over een voluptueuze poes met diva-neigingen. Naast een selectie aan Nederlandse films, geanimeerde documentaires en films in opdracht is er een programma met muziekclips (waarvan de liefhebbers van de Cine Shorts al een voorproefje hebben kunnen nemen) en is er natuurlijk een selectie aan lange films. Onder andere Mirai van Mamoru Hosoda, Funan van Dennis Do en het immens ambitieuze eenmansproject Away van de Letse filmmaker Gints Zilbalodis zijn te zien op het festival. Ook het aanraden waard: in het Virtual Reality-programma zit Ghost in the Shell: Ghost Chaser, een filmervaring waarmee je in het universum van Ghost in the Shell wordt gedropt. Daar kan geen Scarlett Johansson tegenop!

Op Kaboom kan je ook genieten van een communale bingewatchsessie van Undone, de grotendeels in Nederland onder de artistieke visie van regisseur Hisko Hulsing gemaakte animatieserie die immens lovende reacties teweeg brengt. Op Rotten Tomatoes staat de teller op 100% Fresh, en Allison Shoemaker van rogerebert.com schrijft: ‘To call Amazon’s Undone a breathtaking piece of animation would be both to speak truly and to undervalue its strengths. To call it a complex, rich psychodramedy would be accurate and far from the complete picture. It is both, a perfect marriage of story and style, each half invaluable and impossible to divorce from the other.’ en Danette Chavez van The A.V. Club zegt: ‘Even as it shows off its meticulously constructed worlds, Undone hints at uncharted territories, leaving it up to Alma and the viewer to decide whether or not they want to venture into them. But whether it’s a compelling journey inward or one with a more fantastical bent, Undone’s reality is one you’ll want to experience more than once.’ Genoeg redenen dus om de serie meerdere keren te kijken!

The Dark Crystal: Age of Resistance bevat animatie in de vorm van CGI, maar de sterren van de show zijn toch wel de ambachtelijk gemaakte, beeldschone poppen die de serie bevolken. Hierdoor is elk personage een gezamenlijke acteerprestatie van zowel poppenspelers alsmede de stemacteurs. Hoe die samenwerking tot stand komt, lees je in een kort artikel met de actrice en poppenspeelster Beccy Henderson. Als je de serie al uitgekeken hebt, kan je zonder angst voor spoilers het uitgebreide artikel van Indiewire lezen waarin ook de rol van stemactrice Nathalie Emmanuel aan bod komt.

 

Vind ons: