Animonday Animatienieuws

In deze Animonday aandacht voor een legendarische stemactrice, het ongekende succes van een Chinese animatiefilm en een trailer van een animatieserie die in Amsterdam is gemaakt.

Russi Taylor overleden

Op vrijdag 26 juli is stemactrice Russi Taylor overleden. Taylor was 30 jaar lang de stem van Minnie Mouse en als zodanig sinds 2008 een officiële Disney Legend. Taylor trouwde in 1991 met Wayne Allwine, de stemacteur die Mickey Mouse vertolkte van 1977 tot zijn dood in 2009. Naast de stem van Minnie Mouse was Taylor te horen in The Simpsons als eeuwig kneusje Martin Prince, tweeling Sherri en Terri en uitwisselingsstudent Üter. Daarnaast sprak Taylor onder andere stemmen in voor de films Babe en Babe: Pig in the City, voor de Engels gesproken versie van de Ghibli-film Pom Poko en vertolkte ze Huey, Dewey en Louie Duck, de neefjes van Donald Duck in de tekenfilmserie Ducktales. Taylor werd 75 jaar oud.

Animatiefilm van eigen bodem groot succes in China

De Chinese animatiefilm Nezha blijkt een gigantisch succes te zijn in thuisland China, waar de film na twee weken al een groter succes is dan Zootopia en wereldwijd slechts Fast & Furious Presents: Hobbs and Shaw voor zich moet laten. Nezha is gebaseerd op een populaire held uit het 16e eeuwse The Creation of the Gods, naast het tevens 16e eeuwse Journey to the West een geliefd epos uit de rijke Chinese geschiedenis en wellicht dat nationale trots een rol speelt in het succes van de film. De meest recente Chinese animatiefilm die de Nederlandse bioscoop haalde was Cats: op zoek naar Kattopia, waar onze recensente Paula Lina niet enthousiast van werd. Het is op dit moment nog niet bekend of Nezha ook buiten China te zien zal zijn.

Nieuwe trailer Undone online

Er is ook nieuws over een succesverhaal van eigen bodem: een nieuwe trailer van de animatieserie Undone is online verschenen en Amazon heeft aangekondigd dat op 13 september alle acht afleveringen online zullen verschijnen op haar streamingdienst Prime Video. De serie is gemaakt door Submarine in Amsterdam in samenwerking met Minnow Mountain in Austin, Texas onder leiding van de Nederlandse animator Hisko Hulsing, wiens karakteristieke animatiestijl waarbij rotoscope gecombineerd wordt met geschilderde achtergronden, de serie zijn unieke look geeft. Heb je geen Prime Video? Niet getreurd, op het spliksplinternieuwe Kaboom Animation Festival kun je de hele serie bingen, met de makers erbij! Check de trailer:
Vind ons: