Animonday

Ik zou graag een steentje bijdragen aan de online discussie over het succes van The Lion King, de compleet van de pot gerukte trailer van Cats en de Emmy-nominaties, maar de tragedie van donderdagochtend overschaduwt alles. Afgelopen donderdagochtend liep de 41-jarige Shinji Aoba de Kyoto Animation studio in met emmers gevuld met benzine, die hij vervolgens in het rond smeet en daarna aanstak, een explosie en een fel uitslaande brand veroorzakend. In korte tijd sloeg het vuur wild om zich heen en veroorzaakte hevige rookontwikkeling in de drie verdieping hoge studio.

De gebruikelijke beveiligingsmaatregelen die ongewenste indringers zouden voorkomen, waren verzacht omdat de studio gasten verwachte en de ontvangst zo soepel mogelijk wilde maken. Van de ongeveer zeventig werknemers van de studio wisten 35 mensen te ontsnappen, al dan niet met zware verwondingen waarvoor ze in het ziekenhuis opgenomen moesten worden. Voor 34 werknemers werd de brand fataal: ze stierven door de vlammen of door de rookontwikkeling. Doordat de deur naar het dak van het gebouw met een gecompliceerd systeem ontsloten moest worden, werd de rookontwikkeling 19 mensen fataal die in het trappenhuis naar het dak aangetroffen werden.

Kyoto Animation studio staat bekend om de goede werkvoorwaarden: animatoren worden in dienst genomen op basis van een contract in plaats van betaald te worden per frame, wat in Japan de gebruikelijke praktijk is. Daarnaast staat de studio bekend als een werkplek waar vrouwelijke animatoren worden geprezen en waar de werkomstandigheden als prettig worden ervaren. Kyoto Animation was onder andere verantwoordelijk voor de bioscoopfilm A Silent Voice en de animatieserie Violet Evergarden, die door Netflix is aangekocht. Daarnaast werkte de studio ook aan diverse titels van Studio Ghibli. Een crowdfundactie voor de slachtoffers leverde tot nu toe al bijna 2 miljoen dollar op.

Vind ons: