In de nieuwe rubriek Animonday kun je elke maandag bij Cine terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatie-festivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak.

Terwijl ik dit schrijf, heeft een groot deel van het publiek in de Verenigde Staten al drie weken de tijd gehad om naar Ant-Man and the Wasp te gaan. Het is inmiddels gebruikelijk dat grote blockbusters wereldwijd zo goed als tegelijkertijd uitkomen, soms zelfs eerder in Europa dan in de VS, om gebruik te maken van wereldwijde publiciteitscampagnes en volgens distributeurs omdat we anders massaal piraterij zullen bedrijven. Maar dankzij het WK werd de release van Ant-Man and the Wasp voor heel Europa uitgesteld tot na de balsport. Ik kan daar behoorlijk chagrijnig van worden, maar gelukkig is die chagrijn deze week over.

“Wat heeft dit in Cthulhu’s-naam te maken met animatie, van Huët?”. Goed dat je het vraagt, mijn hypothetische, met oogkleppen uitgedoste lezer! Het is namelijk zo dat een deel van het gigantische succes van het Marvel Cinematic Universe te danken is aan het vernuftige gebruik van Special Effects, waaronder een gigantische hoeveelheid Computer Generated Imagery oftewel CGI. En CGI is in principe natuurlijk gewoon animatie, hetzij dat er naar wordt gestreefd om de animatie naadloos te laten overgaan in de live-action beelden. In de handen van een luie regisseur/studio kan belabberde CGI je behoorlijk uit een film halen: denk maar aan de recente hausse aan films die tijdens een climax teruggrijpen naar een willekeurige energieslurf die dingen opzuigt waartegen moet worden gevochten. Maar goed gebruik van CGI kan dingen die onmogelijk zijn, mogelijk maken: de magische krachten van Dr. Strange, krimpende en groeiende helden en schurken in Ant-Man and the Wasp, Josh Brolin omtoveren tot paarse gespierde alien, je kan het zo gek niet bedenken of het kan inmiddels gevisualiseerd worden.

Het MCU is tevens bezig met het ontwikkelen van animatie-technieken om acteurs jonger te maken: in Avengers: Civil War kregen we een jonge Robert Downey Jr. te zien als Tony Stark in een VR-programma en in Captain Marvel zullen Samuel L. Jackson als Nick Fury en Clark Gregg als agent Coulson beiden door middel van deze technologie 25 jaar jonger worden gemaakt. Het is zelfs mogelijk geworden om overleden acteurs in te zetten, zoals we zagen met Peter Cushing als Grand Moff Tarkin in Rogue One, maar hoe wenselijk dat is vanuit een moreel standpunt is bedenkelijk. Naar mate we meer films te zien krijgen, is de verwachting dat er ook meer animatie-technieken gebruikt zullen worden dus niet bijzonder vergezocht.

Waar we wat betreft superheldenfilms echter nog niet geheel in rustig vaarwater terecht zijn gekomen, is in het Spider-Man Spin-Off Universum van Sony en het filmuniversum van DC. Sony is diverse obscure figuren uit de Spider-Man strips aan het ontwikkelen tot films met een mogelijk vrij breekbare band met het MCU, met Venom over de gelijknamige anti-held, Silver & Black over Silver Sable en Black Cat en volgens de druiventrossen wordt Jared Leto Morbius, de levende vampier/anti-held. “Jared Leto was toch de nieuwe Joker? Hoezitdatdan!?” Yep, in het DC Extended Universe staan er meerdere films met Leto als Joker in de planning, terwijl Joaquin Phoenix ook in de coulissen staat van een Joker-verfilming van de hand van Todd Phillips. Hoeveel van deze projecten daadwerkelijk het witte doek zullen halen, zal mij benieuwen.

De beste weg die studio’s volgens mij kunnen bewandelen, is door de animatie juist te omarmen: in tegenstelling tot de Sony-plannen en de aanzwellende tsunami aan mogelijke titels uit het DC Extended Universe, staan er een aantal animatiefilms in de planning die wel de moeite waard lijken te zijn: Spider-Man: Into the Spider-Verse wil diverse incarnaties van Spider-Man uit het multiversum samen laten komen in een swingend uitziende animatiefilm, Teen Titans GO Movie lijkt het verfrissende antwoord op een duister Snyderiaans universum en The LEGO Batman Movie was onlangs de allerbeste Batman-film van de afgelopen tien jaar. En dan reken ik Incredibles 2 niet eens mee… okay, stiekem die ook.