Animonday


In de nieuwe rubriek Animonday kun je elke maandag bij Cine terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatie-festivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak.

Terwijl rivaliserende mediamolochen Disney en Comcast vechten om 21st Century Fox op te mogen kopen, rommelt het bij de zender zelf ook aanzienlijk. Makers van animatieseries die bij Fox te zien zijn, werden door de recente verdediging op FOX News van het inhumane immigratiebeleid van de VS gemotiveerd om felle kritiek te leveren op de zender. Seth MacFarlane liet weten dat hij zich schaamt dat hij voor Fox werkt. De maker van Family Guy, American Dad! en The Cleveland Show staat nog tot in 2019 onder contract bij Fox. Ik sluit niet uit dat het dus ook een slimme onderhandelingsstrategie kan zijn, maar de progressieve animator steekt zijn politieke denkbeelden niet onder stoelen of banken en de recente pro-Trump propaganda op Fox News die verwerpelijk beleid probeert te verdedigen, schiet veel mensen in het verkeerde keelgat.

Op commentaar van Fox-bobo Michael Tammero dat MacFarlane niet te beroerd was om geld van de zender aan te nemen, reageerde MacFarlane door tweeënhalf miljoen dollar te doneren aan de Amerikaanse publieke omroep NPR.

Ondertussen roerde Loren Bouchard, het creatieve brein achter Bob’s Burgers, zich ook en bekritiseerde de maker Fox News als ‘angstzaaiend’ en ‘leugens verspreidend’. Ook Bob’s Burgers staat niet per sé bekend om zijn politieke humor, Bouchard spaarde echter noch zijn werkgever, noch Melania Trumps omstreden recente garderobekeuze.

Misschien willen Bouchard en MacFarlane een goede onderhandelingspositie hebben wanneer Disney de overname van 21st Century Fox weet te beklinken, ongetwijfeld speelt rechtmatige woede over de mensonterende omstandigheden waarin kinderen en ouders van elkaar los worden gerukt bij de Amerikaanse grens met Mexico ook mee. Misschien willen de heren onder hun contracten met Fox uit en ergens anders voor zichzelf beginnen?

Matt Groening, bedenker van Futurama en The Simpsons lijkt het goede voorbeeld te geven. Zijn nieuwe fantasy-serie Disenchantment verschijnt binnenkort op Netflix, wellicht is dit de toekomst van animatieseries?
 

Vind ons: