Home Cinema: Alternatief voor American Sniper

Het thema op cine.nl voor april is de western. Spijtig genoeg zijn er geen bioscoop releases die hier naadloos op aansluiten. Dus gaan we voor ons alternatief van deze maand voor de op één na beste optie, namelijk een film met een moderne Amerikaanse held in de hoofdrol. Je voelt het al aankomen, het gaat om ‘American Sniper’ (2014).

‘American Sniper’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de beste Amerikaanse scherpschutter aller tijden, Chris Kyle. De film zoekt de balans tussen zijn activiteiten als scherpschutter en zijn innerlijke strijd. Bradley Cooper geeft kundig gestalte aan het fenomeen en ontving er zijn derde Oscar nominatie voor. Clint Eastwood, ons wel bekend als hoofdrolspeler in vele klassieke westerns, regisseert. Interessant detail: de jonge Chris overwoog cowboy te worden, maar wilde toch meer doen voor zijn land dan koeien weiden.

Kijk hiervoor in de plaats:

Als je op zoek bent naar een oorlogsfilm met aandacht voor nuance te midden van zinloos geweld
1. Flags of our Fathers & Letters from Iwo Jima (beiden 2006)
De eerste titel was een op zichzelf staande film, tot regisseur Clint Eastwood besloot er een tweeluik van te maken en zo beide kanten van hetzelfde verhaal te tonen. Plaats van handeling is het vulkaaneiland Iwo Jima in Zuid-Japan. De Tweede Wereldoorlog loopt ten einde, maar de Japanners vechten om elke meter grond met vele Amerikaanse doden tot gevolg. In de eerste film ligt de aandacht bij de Amerikanen. Na lange strijd nemen zij het eiland in, gesymboliseerd door het planten van de Stars & Stripes. De tweede film is gefilmd uit het oogpunt van de Japanners. Vooral in de laatste, raak je doordrongen van de zinloosheid van oorlog.

Als je op zoek bent naar een film die het moderne Amerikaanse oorlogstrauma uitbeeldt
2. The Hurt Locker (2008)
Jeremy Renner ruimt bommen voor het Amerikaanse leger in Irak. De gevoelige aard van zijn werk sluit niet uit dat Renner terecht komt in een negatieve neerwaartse spiraal. Kathryn Bigelow regisseert. Na het kijken van deze film kun je voorlopig geen zand meer zien. 

Als je op zoek bent naar headshots
3. Enemy at the Gates (2001)
Jude Law is een gewone Russische plattelandsjongen die een uniek talent blijkt te bezitten voor het maken van headshots. Ed Harris biedt tegenwicht namens de nazi’s, terwijl de twee elkaar opjagen door een kapot geschoten St. Petersburg. 

Vind ons: