Alex Strangelove


Alex Strangelove
— sinds afgelopen weekend op Netflix — is in veel opzichten een standaard tienerkomedie. Onhandige eerste stappen in de wereld van seks? Check. Dronken feestjes die culmineren in een kotsgrap? Ook. Alex Strangelove heeft geluk dat het nog zo zeldzaam is om dit allemaal te zien in een coming out-film. En dat de drie hoofdpersonen zo innemend zijn.

Alex Truelove (Daniel Doheny) is een leuke jongen. Een beetje een nerd – hij is dol op beesten – maar zo een die het ook tot klassenvoorzitter schopt en die iedereen aardig vindt. Zijn vriendin Claire (Madeline Weinstein) is de perfecte match. Waarom stelt Alex dan toch elke keer die eerste keer seks met haar uit?

Het antwoord is geen grote verrassing, vooral niet als er eenmaal een meet cute is geweest met de net iets oudere, net iets meer assertieve, openlijk homoseksuele Elliott (Antonio Marziale). Het kost Alex wat meer tijd – ondanks de afwezigheid van grote obstakels. Dat is ergens ook wel verfrissend. De film negeert niet dat er sociale consequenties kunnen zitten aan een coming-out, maar behandelt de oriëntatie van Alex ook niet als drama.

Sneu is het vooral wel voor Claire. En daar weet de film toch iets toe te voegen aan het standaardverhaal: Claire is echt ook een hoofdpersoon. Ze wordt niet allen gezien als iets dat in de weg staat tussen Alex en zijn zelfontdekking. Als ze klaagt over tienerjongens heeft ze gewoon gelijk: Alex kán in zijn vertwijfeling af en toe best een egocentrische eikel zijn.

Er valt best iets op Alex Strangelove aan te merken. Analogieën tussen tieners en het dierenrijk deed Mean Girls scherper. De humor is sowieso vaak wat plat – wellicht de invloed van producer Ben Stiller. Om het echt een rom-com te maken had de relatie tussen Elliott en Alex iets meer ontwikkeld mogen worden.

Toch is het moeilijk om niet gecharmeerd te zijn van Alex, Claire en Elliott. Het is allemaal gewoon zo verdomde vertederend. En het helpt ook dat Netflix zich niets hoeft te trekken van een leeftijdsbeoordeling: het is verfrissend om filmtieners te zien die net zo grofgebekt zijn als echte tieners. Alex Strangelove zal de wereld niet op z’n kop zetten. De film toont wel hoe waardevol een platform als Netflix kan zijn voor het maken van bescheiden, progressieve, uiterst charmante films.

Vind ons: