Al Het Goede Komt In Drieën
Tussen de redacteuren van Cine zijn er vaak interessante (of obsessieve geek) gesprekken over films. Is Spongebob Squarepants surrealistische coming of age of gewoon kinderpulp? Gaat Magic Mike XXL meedoen om de Oscars dit jaar? Is Birdman de beste film ooit gemaakt? En wat is de beste filmtrilogie aller tijden? Op die onmogelijk te beantwoorden laatste vraag gaan we maandelijks dieper in, en zullen de Cine redacteuren om beurten een aantal van hun favoriete filmtrilogieën uitdiepen. (De regels voor een trilogie houden we voor het gemak lekker losjes.)
De Mariachi Trilogie
Of in sommige releases: De Mexico Trilogie. Over een tijdspanne van ongeveer 10 jaar, waarin Robert Rodriguez van onbekende camp-regisseur naar wereldster is uitgegroeid, is er veel veranderd. In 92 begon het filmen van het eerste deel in de reeks: El Mariachi. Een film gemaakt met 7000 dollar, vooral bij elkaar gespaard door zijn lichaam beschikbaar te stellen aan de medische wetenschap. Daarna de finale, Once Upon a Time in Mexico: hoofdrollen voor Salma Hayek, Johnny Depp, Eva Mendez en Willem Dafoe. Geschoten met een budget van 29 miljoen dollar en een opbrengst van meer dan 100 miljoen dollar. Zoals ook bij bijvoorbeeld Evil Dead, is het tweede deel een soort Hollywood remake van het eerste deel, maar dan met betere apparatuur en budget. Toch wordt er een verhalend verloop meegegeven door Rodriguez in Desperado (1995), waardoor je niet het idee hebt dat je naar een gladde remake kijkt. Desalniettemin zijn alle delen stijlvolle Tex-Mex westerns met een eigen vibe en bovenal heerlijk entertainend. De ’two-handed gunfights’, Banderas’ over the top swagger, de Mexican stand-offs en natuurlijk die iconische gitaarkoffer. Robert Rodriguez maakte naam voor zichzelf met zijn visie op hoe een western eruit ziet, en werd naast inspiratiebron en zielsverwant van die andere meester, Quentin Tarantino, ook een graag geziene regisseur op conventionelere Hollywood feestjes. (Rodriguez regisseerde alle Spy Kids films.)
Minste van de 3?
Dat moet dan toch het derde deel zijn. Teveel star power, te groots opgezet. Daarmee verliest de film aan coherentie en originaliteit. Hoewel het beeld van een blinde, bebloede Johnny Depp als CIA agent lopend door Mexico, met een t-shirt met daarop ‘CIA’ wel heel gaaf was.
Absoluut kijken als je: houdt van westerns, over de top geweld, Antonio Banderas en Spaanse gitaarmuziek.
Links laten liggen als je: niets hebt met ouderwetse wraak-verhalen, gore (het kan erg plastisch worden soms) en machisme.