Absolutely Fabulous: The Movie

 

Het is eigenlijk verbazingwekkend dat de succesvolle en immens populaire sitcom Absolutely Fabulous niet eerder de overstap naar het witte doek heeft gemaakt. Van veel Britse tv-series zijn in de loop van de tijd bioscoopfilms gemaakt: Mr. Bean, Monty Python, Are You Being Served, Dad’s Army en Doctor Who. Maar na bijna veertig tv-uitzendingen en lang aandringen heeft Jennifer Saunders toch een filmscript geschreven voor de tijdloze Edina en Patsy. Een wagonlading aan Bekende Britten – van Baby Spice tot de serieuze journalist Jeremy Paxman – trekt het glamourgehalte een stuk hoger dan op tv. Maar waar veel andere series floppen in de bioscoop, is het Absolutely Fabulous wel gelukt. De reden? Het schrijftalent van Saunders, de chemie tussen Edina en Patsy en de sterke bijrollen.

Het verhaal stelt op zich weinig voor en wordt in de trailers al breed uitgemeten. Het PR-bureau van Edina stelt niets meer voor, op zangeres Lulu, Koningin Noor en een ‘boutique vodka’ na. Concurrente Claudia Bing (van PR-bureau Bing, Bing, Bing & Bing) trekt alle grote namen naar zich toe. Maar dan komt het nieuws dat supermodel Kate Moss een nieuwe PR-persoon zoekt. Als Edina haar op een feestje wil strikken, duwt ze Moss per ongeluk in de Thames. Denkend dat ze het niet heeft overleefd, vluchten Edina en Patsy het land uit, naar Zuid-Frankrijk (“waar iedereen crimineel is”). Een goede vondst, omdat het perfect laat zien hoe niet-glamoreus ze eigenlijk zijn – ook al verklaarde Saunders dat de enige reden dat ze voor deze plek koos, het vakantiegevoel was.

Lang niet alles werkt in de film. Zelfs met 90 minuten voelt hij te lang aan, vooral als er weer een blik sterren wordt opengetrokken. Maar Jennifer Saunders en Joanna Lumley pakken met zoveel gemakt hun rol weer op, alsof het gisteren was dat de tv-serie eindigde. Zelfs dochter Saffron (Julia Sawalha) en de moeder (June Whitfield) lijken geen jaar ouder te zijn geworden. Absolutely Fabulous: The Movie is een soort tijdsvacuüm waar alles en iedereen hetzelfde blijft en waar de nieuwe tijd maar langzaam in doordringt. Zo is social media iets waar Edina niets van snapt, al hangt de krankzinnige kleding van Edina’s assistente Bubbles vol met opgeblazen #hashtags.

Naast deze bekende karakters valt vooral op dat de film sterke bijrollen heeft. Rebel Wilson is een hilarische stewardess die Patsy op haar nummer zet – iets dat Saunders waarschijnlijk heeft gebaseerd op een relletje dat Kate Moss vorig jaar tijdens een vlucht veroorzaakte – en Barry Humphries speelt met veel humor een oude geile bok. Het maakt van Absolutely Fabulous : The Movie één van de leukste komedies die we de laatste jaren in de bioscoop hebben gezien. Al zegt dat vooral wat over het ondermaatse niveau van de rest, vooral uit Hollywood.
Vind ons: