De Iraanse filmmaker Abbas Kiarostami is gediagnosticeerd met darmkanker, zo melden Iraanse bronnen. Er is gerapporteerd dat hij een darmbloeding heeft gehad ten gevolge van complicaties tijdens een operatie en zelfs kort in coma heeft gelegen. Andere bronnen melden dat het om een goedaardige vorm van kanker gaat en dat Kiarostami al aan de beterende hand is.

Kiarostami maakt als sinds 1970 films en heeft er inmiddels meer dan veertig geregisseerd. Hij is als sinds de jaren tachtig buiten Iran bekend, als een van de voorlopers van de Iraanse new wave. Zijn faam groeide in de jaren negentig met vooruitstrevende, postmoderne films als Close-Up en Taste of Cherry. Voor die laatste film won hij de Gouden Palm. Ook schreef hij in deze periode enkele scenario’s voor zijn voormalige regieassistent Jafar Panahi.

De laatste jaren maakt hij zijn films buiten Iran. Eerste maakte hij in Italië Certified Copy (Copie Conforme) en in 2012 kwam zijn tot nu laatste, in Japan gemaakte Like Someone in Love uit. De spanning tussen zijn individuele obsessies en de botsing met andere culturen geeft nieuw elan aan zijn werk. Met name Certified Copy mag dan ook als een meesterwerk beschouwd worden.

Enkele maanden geleden werd bekend dat Kiarostami wekte aan een nieuwe film, die dit maal in China geschoten zou worden. De huidige status van dit project is niet bekend. Ook is dit jaar voor het eerst een expositie van zijn foto’s te zien geweest in Toronto. Het klinkt alsof de inmiddels 75-jarige regisseur nog voldoende aan de wereld te tonen heeft. Wij hopen voor zijn familie, vrienden en de gemeenschap van filmliefhebbers dat hij dit nog jaren kan blijven doen.