“Chiraq is a nickname given to Americas third largest city, Chicago. Chicago was given this nickname because there are more murders and violence that occur in Chicago than the war in Iraq. Walking the streets of Chicago is like walking in Iraq with all the murders, robbery, gang bangs, and acts of violence”.

– Urbandictionary.com

Maar Chi-Raq is ook de titel van de nieuwste film van Spike Lee. Chi-Raq is een adoptie van de klassiek Griekse komedie Lysistrata (geschreven door Aristophanes) en vertelt het verhaal van een groep vrouwen die zich tegen de moorden en de bendes keren door de mannen seks te weigeren totdat de moorden gestopt zijn.

De film wordt geregisseerd door Spike Lee en zoals we van hem gewend zijn zit de film vol harde kleuren en licht absurdistische scènes. Rollen zijn weggelegd voor Nick Cannon, Samuel L. Jackson, Wesley Snipes, Teyonah Parris en John Cusack.

De film is niet zonder controverse. Tijdens de opnames van de film kreeg Spike Lee veel kritiek te verduren van de burgemeester en bestuurders van de stad Chicago op de naam Chi-Raq. Het zou de stad een slechte naam geven en het geweld verheerlijken. Gelukkig heeft Spike Lee zich hier niks van aangetrokken en blijft de naam zoals die is. En een beetje controverse is altijd goed voor de promotie van een film.

Er is nog geen Europese release datum bekend, dus er is een kans dat hij in Nederland niet in de bioscoop komt te draaien. De Amerikaanse release is in ieder geval vastgesteld op 4 december.

Kijk hieronder vast de trailer.

https://www.youtube.com/watch?v=KHdjX9D4_RU