A Most Violent Year

Soms komen er van die films voorbij, waarvan je achteraf niet precies weet of je heel erg enthousiast bent, of de film eigenlijk wat tegenviel. Het duurt dan even om de film te laten bezinken. Dat had ik met A Most Violent Year, maar na een paar dagen kom ik tot de conclusie dat het toch de eerste optie is geworden; enthousiast!

De reden voor het dubbele gevoel ligt in het tempo van de film. ‘A Most Violent Year’, is een titel die nogal wat beloofd. Soms ga ik graag even zitten voor een snelle donkere thriller, en juist die verwachting had ik meegenomen bij deze film. Om dat maar gelijk onderuit te halen; de film is niet snel —het is zelfs een vrij trage film— en ook wat minder duister dan de titel en premisse hadden voorspeld. Maar daarnaast is het ook gewoon erg goed, vooral door de sfeer en de personages.

a-most-violent-year

De hoofdpersoon, Abel, is een jonge ondernemer die een oliebedrijf runt in New York. Een rol die prachtig had gepast bij een jonge Al Pacino, maar ook de jonge Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis, Drive) speelt een sterke rol. Hij is een man die zwaar tilt aan trots, en de oude opvatting van de Amerikaanse Droom. Dat betekent dat hij zijn bedrijf, (samen met zijn vrouw, de dochter van een crimineel), te midden van de corrupte olie-industrie op een eerlijke manier probeert te runnen. Ook als dat betekent dat zijn vrachtwagenchauffeurs worden overvallen, en niets kunnen terugdoen omdat ze ongewapend zijn.

De film volgt Abel in zijn strijd om met hard en eerlijk werken verder te komen. De sfeer is erg goed neergezet, de beelden van het New York uit de jaren ’80 worden onderstreept door de minimale muziek die er gebruikt wordt; er zijn vooral warme strings te horen, en herhalende melodieën die ver in de achtergrond hoorbaar zijn. Voor een film met deze titel is er opvallend weinig geweld aanwezig, maar dat past natuurlijk wel weer mooi in de strijd die Abel voert.

amvy_day15-343.CR2

Ga er bijvoorbeeld op een zondagavond even rustig voor zitten, en laat je meevoeren door de personages, de muziek en de sfeer van het oude New York.

Image credits: Before The Door Pictures

Vind ons: