A Girl Walks Home Alone At Night

In het troosteloze Iraanse industriestadje Bad City welen de drugshandel en prostitutie tierig. De jonge Arash zit, na het overlijden van zijn moeder, met zijn heroïne-gebruikende vader in een klein appartementje. Wanneer hij in zijn old-timer door de straten rijdt droomt hij van een beter leven, maar ook die droom wordt hem ontnomen. In de zwart-wit film A Girl Walks Home Alone At Night (2014) van de Iraans-Amerikaanse filmmaakster Ana Lily Amirpour is weinig leuks te beleven.

Over de straten waart echter een hoopvolle schim: The Girl. Met haar puntige tanden, koude huid en haar nachtelijke verschijning vormt ze in sommige aspecten een traditionele vampier. Met een licht feministisch tintje, dat wel. In klassieke vampierenverhalen worden de vrouwelijke vampieren vaak “gemaakt” door de stoere mannelijke leider: als speeltje, als vriendin (bij voorkeur met een zweem van Lolita) of zelfs als dochter. Als ze jagen geilen ze de mannen een beetje op, en wanneer het rode bloed langs hun volle lippen glijdt weet je genoeg: dat wordt krikken in de kist.

The Girl is echter anders. Jong, maar vooral ook mysterieus, duister, zwijgzaam, bijna degelijk. En ze lijkt maar één doel voor ogen te hebben: de moreel corrupte mannen van Bad City een lesje leren. Dit doet ze snel en effectief, zonder al te veel omhaal. Een jonge jongen, die misschien nog te redden is, maant ze dreigend een brave jongen te zijn en blijven. De meeste warmte toont ze uiteindelijk nog voor een kat, die overigens een cruciale rol speelt in het verhaal.

Er zitten mooie vondsten in A Girl: de traditionele abaya, die het meisje over haar gestreepte shirtje draagt, doet dienst als cape, en door op een skateboard te rijden lijkt ze soms te zweven. Met het stemmige zwart-wit, het prachtige lichtspel en de soms adembenemende uitsneden presenteert A Girl een visueel kunststukje. De muziek, die van klassiek naar pop naar esoterisch kabbelt, begeleidt het beklemmende beeld uitstekend.

Een maatschappijkritisch verhaal, een western, een vampierenfilm: uiteindelijk is A Girl vooral een sfeerschets, een tableau dat een prachtig gekaderd beeld geeft van een vampier in Iran. Waar ze vandaan komt, waar ze naartoe gaat: het zal allemaal een raadsel blijven. De mannen kunnen maar beter over hun schouder blijven kijken. Of zich netjes gedragen natuurlijk.

A Girl Walks Home Alone At Night draait nu in de bioscoop.

Vind ons: