
8 redenen om Sense8 te kijken
“Heb je The Wire niet gezien?” “Coupling is zóóó veel beter dan Friends!” “Seizoen 2 van Twin Peaks is echt essentieel kijkmateriaal om het nieuwe seizoen te volgen, hoor!”. De hausse aan goede TV-series is zowel een zegen als een vloek: wat moet je zien, wat mag je niet missen en wat kan je toch echt beter overslaan?
Cine.nl mengt zich in het strijdgewoel en geeft vanaf nu kijkadvies. Onze nieuwe serie-specialiste Eline Soumeru en redacteur Luuk van Huët tippen Sense8, de Netflixserie van de gezusters Wachowski. In Sense8 beleven acht op het eerste gezicht willekeurige mensen een gezamenlijk visioen, waarna ze er achter komen dat ze daarna een extreem hechte, onlosmakelijke connectie met elkaar delen.
Daarna staan een Amerikaanse politieagent, een IJslandse DJ, een Zuid-Koreaanse zakenvrouw, een Spaans-Mexicaanse homoseksuele acteur, een transgender activiste in San Francisco, een Indiase apotheker, een Duitse kluiskraker en een Keniaanse buschauffeur voor de uitdaging hun leven met elkaar te delen én het internationale complot te bestrijden dat achter hen aan zit.
- Gekmakend
ES: “Er zijn eigenlijk net zoveel redenen om deze serie niet te kijken als dat er redenen zijn om hem juist wel te kijken. Ik heb zelden een serie gezien die ondanks de duizelingwekkende tegenstrijdigheden toch lijkt te werken. De dialogen zijn bij vlagen tenenkrommend slecht, terwijl gesprekken over identiteit en seksualiteit juist oprecht overkomen en vaak de hoogtepunten van een aflevering vormen. Sommige scènes en zelfs hele afleveringen (met name de eerste drie van het eerste seizoen) zijn rommelig en moeilijk te volgen, maar als het geheel eenmaal op gang komt worden de contouren van een ambitieuze serie zichtbaar, met een positieve boodschap over eenheid en verbroedering.”
LvH: “Het is een ambitieuze serie met acht hoofdpersonen die elk ook een aantal bijpersonages om zich heen hebben hangen. Je moet echt even investeren en doorbijten, maar dan word je wel beloond met een fascinerend verhaal met een kosmopolitisch karakter.”
- Nederland
ES: “Misschien een inkoppertje, maar een gedeelte van het tweede seizoen speelt zich af in Amsterdam. Het is verfrissend om de hoofdstad een keer op een andere manier te zien dan door de dikke rookwolk van een joint. Sowieso zijn de locaties prachtig uitgekozen.”
LvH: “Het is geweldig om te zien hoe ze gebruik maken van de Paradiso en het Rijksmuseum, zonder dat het meteen een IAmsterdam reclamefilmpje wordt. Het gebruik van echte locaties in plaats van sets zorgt er ook voor dat het ietwat transcendente plot geaard wordt.”
Locaties
ES: “Amsterdam speelt uiteindelijk een bijrol. Het gaat ten slotte om de acht hoofdlocaties: Londen, Chicago, San Francisco, Berlijn, New Mexico, Mumbai, Seoul en Nairobi. Elke stad vormt een belangrijk deel van het leven van elk van de personages. Samen vormt het een ode aan de diversiteit van de mensheid.”
LvH: “Daarom was het ook fijn om Amsterdam in dat rijtje terug te zien. Ik voel me als Amsterdammer onderdeel van een globale gemeenschap, Sense8 is één van de eerste series die dat uitdraagt. Petje af voor het proactieve filmbeleid, ik heb geen klachten gehoord over afgezette straten en overlast.”
- Personages
ES: “Zoals al eerder geschreven zijn de personages –en dialogen– niet altijd even zorgvuldig uitgewerkt. Dat is jammer, want het zorgt ervoor dat niet elke aflevering even sterk is en personages soms erg eendimensionaal zijn (en blijven). Daar staat tegenover dat de band die de acht hoofdpersonages met elkaar krijgen de sterke kern vormen voor deze serie. Na twee seizoenen is er nog steeds ruimte voor verdieping.”
LvH: “Yep, de ambitie is aanwezig, maar de bevlogenheid van de gezusters Wachowski, die zelf transgender zijn, staat bij vlagen het plot in de weg. Daarentegen kan ik de diversiteit alleen maar toejuichen en worden de klunzige scènes ruimschoots gecompenseerd door pure staaltjes cinema die slechts in dit format mogelijk zijn. De orgie-scène en de geboortecompilatie in het eerste seizoen behoren tot de hoogtepunten uit het oeuvre van de Wachowski’s.”
Editing
ES: “De vele actiescènes zitten goed in elkaar. Sommige actiescènes maken gebruik van drie of meer personages, op evenveel locaties en op een of andere manier slaagt de serie erin dit samen te brengen. Het resultaat zijn duizelingwekkende vecht- en achtervolgingsscènes die de hoogtepunten van de serie vormen.”
LvH: “Logistiek gezien zijn dit soort scènes een nachtmerrie voor elke shoot en toch werkt het als een tierelier. Pas als je er bij stilstaat en bedenkt hoe bizar moeilijk het is om zoiets te laten kloppen, ga je waarderen hoe goed het is.”
Details
ES: “Voor een productie van dit formaat is het opvallend hoeveel werk er in de details zit. Alles is op locatie geschoten, en dat kun je zien en voelen. In tegenstelling tot films en series die voor dit soort scènes gebruik maken van CGI (ja jij, Revenge Of The Sith), leven de personages echt in de wereld die je ziet.”
LvH: “Daarnaast zijn er veel kleine details die de indruk geven dat de serie heel goed is in de research: op het terras in Amsterdam drinkt een personage Texelse Skuumkoppe in plaats van een product placement Heineken Ice Cold IPA Radler. Dat geeft je vertrouwen dat het in Mumbai en Nairobi ook goed zit met de details.”
- Boodschap
LvH: “Blijkbaar schoot het aantal LBGT-personages en de vrije seksuele moraal conservatieve kijkers in de VS in het verkeerde keelgat. Mooi, I hope you choke on it, fuckmooks. Heteronormatieve shitcoms zijn er genoeg, Sense8 vervult een pioniersfunctie en dat valt alleen maar toe te juichen.”
ES: “Ik denk dat je wel kunt stellen dat de Wachowski zusters zelf ook sterke overtuiging hebben wat betreft seksualiteit en identiteit, waardoor de boodschap alleen maar oprechter is.”
Moraal
LvH: “In het tweede seizoen zien we dat straight-laced copper Will heroïne gebruikt om zijn connectie met de antagonist te verstoren en zo de groep veilig te houden. Ik heb ooit een heroïne-junk als huisgenoot gehad en ik kan het niemand aanraden: sowieso is je aluminiumfolie altijd op wanneer je het nodig hebt. Maar de manier waarop de serie op een volwassen, niet moralistische manier omgaat met drank, drugs en seks is verfrissend en niet betuttelend.”
ES: “Drugs are bad, mkay. Behalve in Sense8.”
De eerste twee seizoenen van Sense8 zijn nu via Netflix te zien