De 5 spannendste thrillers op Netflix


Netflix heeft op het moment van schrijven 1789 films en series in de bibliotheek, en we weten allemaal dat het soms langer duurt om uit te kiezen wat je wilt zien, dan de film zelf duurt. Daarom geven we wij je per genre de vijf beste opties, en een aantal runner-ups als je de top 5 al hebt gezien. Hieronder vind je de beste thrillers op Netflix.

Prisoners (2013)

Regie: Denis Villeneuve
Cast: Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman
Speelduur: 2 uur 33 minuten

Maak je klaar voor een fysiek uitputtende slag als je Prisoners opzet. Denis Villeneuve maakte een thriller die insloeg als een bom, zowel bij publiek als bij pers. Jake Gyllenhaal speelt de agent die de ondankbare taak heeft het vermiste dochtertje van Hugh Jackman terug te vinden. Als dit door regelgeving uit lijkt te lopen op een fiasco neemt Jackman het heft in eigen hand. De decay van Jackman en het nare onderhuidse gevoel maken van Prisoners een klassieke thriller.
 

Gone Baby Gone (2007)

Regie: Ben Affleck
Cast: Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman
Speelduur: 1 uur 54 minuten

Na enkele flops (Gigli, Jersey Girl) nam Ben Affleck sterk revanche op zijn criticasters met deze ijzersterke debuutfilm als regisseur. Affleck schreef zelf ook het script en baseerde dat op de roman van Dennis Lehane, dat net als het door Clint Eastwood verfilmde Mystic River in Boston afspeelt. Casey Affleck en Michelle Monaghan spelen een detectiveduo dat op zoek is naar het vermiste dochtertje van een vermeende junk. Corruptie, afpersing, geweld en een onmogelijke keuze zijn de ingrediënten van  een van de beste thrillers van de afgelopen tien jaar.
The Invitation (2015)

Regie: Karyn Kusama
Cast: Logan Marshall-Green, Michiel Huisman, Tammy Blanchard
Speelduur: 1 uur 40 minuten

Een verrassende thriller met een Nederlands tintje. Michiel Huisman speelt de vermoorde onschuld (hehe) in een thriller waarbij je constant op het verkeerde been wordt gezet. Will (Huisman) wordt door zijn ex-vrouw op een dinertje uitgenodigd, maar naarmate de avond vordert en zijn vrouw en haar gezelschap zich steeds vreemder beginnen te gedragen, laat zich de lugubere insteek eenvoudig raden. De pay-off is desalniettemin huiveringwekkend.

 
 

Fargo (1996)

Regie: Coen Brothers
Cast: Frances McDormand, Steve Buscemi, William H. Macy
Speelduur: 1 uur 38 minuten

De koudste (en beste) thriller in dit lijstje. Ruim twintig jaar later krijgen we met zijn allen nog steeds geen genoeg van het universum waarin Fargo zich afspeelt, getuige de (zeer aardige) serie die de afgelopen jaren hoge ogen heeft gegooid. Toch blijft het origineel het best. Frances McDormand steelt de show als de kundige agente die in het koude Minnesota (uitgesproken mét accent uiteraard) beroepsweirdo’s Steve Buscemi en Peter Stormare moet zien op te sporen en te stoppen. Als je deze nog niet hebt gezien, begin hier dan mee.
Enemy (2013)

Regie: Denis Villeneuve
Cast: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon
Speelduur: 1 uur 38 minuten

De tweede keer dat Villeneuve in deze lijst staat, en dat geldt ook voor zijn hoofdrolspeler Jake Gyllenhaal. En deze is misschien nog wel beter. Enemy is gebaseerd op de roman The Double uit 2002, en waar Prisoners nog echt een klassieke thriller is, gaat Enemy voor full-on psychologische spelletjes. Gyllenhaal begint een dubbelganger van zichzelf te volgen met alle destructieve gevolgen van dien. De imagery van Enemy kruipt onder je huid en gaat daar pas lang nadat de film is afgelopen weer weg.
Dit zijn volgens ons momenteel de beste thrillers op Netflix. Uitgekeken? Hieronder nog twee speciale vermeldingen.

Easter Promises (2007)
Un Prophète (2009)
Vind ons: