On The Road: 5 road movies op Netflix


Onderweg zijn vervult een menselijke behoefte, namelijk die van ontdekking. Die van onszelf, of de wereld om ons heen. Uiteraard komt dit terug in de films die we zien. Daarom zochten we de mooiste en meest bijzondere roadmovies op Netflix uit.

Disclaimer: niet alle films staan op de Nederlandse versie van Netflix.

Thelma & Louise

24 jaar nadat Thelma & Louise een onwaarschijnlijke blockbuster werd heeft de film helemaal niets aan kracht verloren. En dat is niet omdat het een baanbrekend, debat ontluikende roep van feminisme is, waarin twee voortvluchtigen met de vrijheid en verantwoordelijk van hun eigen keuzes worden geconfronteerd, afstevenend op een onvermijdelijk slechte afloop. Hoe verweven dat gedeelte ook is met het appeal en de reputatie van de film, Thelma & Louise is als allereerst een film. En als tweede een statement. Een buddy film, maar ook echt een road movie, met als achtergrond de belofte en het gevaar van de Amerikaanse westkust. Een kleurrijk palet, sterke acteerprestaties en natuurlijk een monster van een popculturele mijlpaal. En een reminder dat filmmakers met een boodschap entertainment altijd op 1 moeten zetten. 10/10.

Fear & Loathing in Las Vegas

Fear & Loathing in Las Vegas

De allervreemdste trip die je ooit zal beleven zonder LSD. Of mescaline, cocaine, LSD, uppers, downers, screamers of laughers. “Also, a quart of tequila, a quart of rum, a case of beer, a pint of raw ether, and two dozen amyls. Not that we needed all that for the trip, but once you get into locked a serious drug collection, the tendency is to push it as far as you can. The only thing that really worried me was the ether. There is nothing in the world more helpless and irresponsible and depraved than a man in the depths of an ether binge, and i knew we’d get into that rotten stuff pretty soon.”
Waar gaat de film eigenlijk over? Is het een road trip? Verslaan ze niet ook een autorace ergens? En is Dr. Gonzo een advocaat en serieus wtf doet die krokodil?

Y Tu mamá también

Eigenlijk een coming of age film in een road movie jasje. Dat kan gewoon natuurlijk, want op de eerste plaats is Y Tu Mama vooral een hele goede film. De rijke en verveelde tieners komen geloofwaardig over en de belofte van het mooie verzonnen strand van Boca del Cielo is aantrekkelijk genoeg om wie dan ook over te halen om mee op de road trip te gaan. De verleidingen, ruzies en het contrast tussen het rijke drietal en de straatarme buurten van Mexico waar ze terecht komen zijn dusdanig mooi verfilmd dat het de film een Oscar nominatie opleverde.

into the wild

Into The Wild

Tja. Hoe puur wil je een roadmovie hebben? Into The Wild is nog altijd een film die prima mee kan met de moderne cinema, eentje die ieder jaar wel een keer voorbij komt – en iedere keer weer wordt diezelfde snaar geraakt. Het verhaal draait om een jongen die moeite heeft met opgroeien, met de maatschappij en haar eisen en kaders. Hij besluit om van huis weg te lopen en in zijn eentje te gaan zwerven door het natuurschoon van Midden-Amerika en Alaska. Maar hij komt er al snel achter dat de ruige natuur ook een keerzijde heeft. Into The Wild moet je een keer gezien hebben, is het niet om de beelden dan wel om de herkenbare thema’s.

Nebraska

Deze recente film steekt misschien wat af tegenover bovenstaande klassiekers, maar wat ons betreft past hij toch in de lijst. Nebraska was een van de verrassingen van 2013 en verdient het om meer aandacht te krijgen. David’s vader Woody, die de gebreken van zijn ouderdom volop voelt, denkt de hoofdprijs in de loterij te hebben gewonnen. De prijs, eigenlijk gewoon spam/oplichterij, kan worden opgehaald ergens in Nebraska – ruim duizend kilometer van zijn huis. Nadat David zijn vader een paar keer heeft moeten terughalen van een eenzame wandeling langs de snelweg, besluit hij dat ze samen gaan. Wat volgt is een prachtige roadtrip van vader en zoon die onder andere langs Woody’s geboortedorp gaat. Nebraska is een geslaagd verhaal over de relatie tussen vader en zoon, en hoe belangrijk het is om elkaar écht te leren kennen voor het te laat is.

Heb jij nog tips voor je mede-lezers? Zet ze hieronder in de comments!

Vind ons: