Vandaag is het 5 december, pakjesavond. Helaas is dit een feestje geworden waar sinds de jaren 50 een naar smaakje aan kleeft. Het smaakje van racisme.

De verdere discussie daargelaten, willen we je toch een lijstje met films voorschotelen waarbij zwarte cultuur door witte mensen wordt geïnterpreteerd — en wordt geridiculiseerd. Want 5 december is een prima avond om je eens te verdiepen in zwarte cultuur (en de geschiedenis van blackface).

Wie weet is Piet volgend jaar op veel meer plekken gewoon Piet in plaats van blackface en kunnen we een lijstje presenteren met historische tradities die afgeschaft zijn. Zoals bijvoorbeeld The Witch (heksen verbranden), of Passion of the Christ (mensen aan het kruis nagelen)Of 12 Years a Slave — die spreekt voor zich

Wist je trouwens dat de serie Mad Men zijn eigen (controversiële) zwarte piet-scène heeft?

Best ongemakkelijk, toch? Het komt helaas nog veel vaker voor, getuige deze films. Kijken is op eigen risico, want voor de meeste mensen is blackface gewoon heel erg raar.

Birth of a Nation (1915)

Een cinematografisch hoogtepunt, maar ook diep, diep racistisch. D.W. Griffiths epos volgt een stadje in South Carolina tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De film zet witte mannen in blackface tegenover acteurs die Ku Klux Klan-leden spelen, en het ‘arische belang’ verdedigen. Volgens dit artikel uit the New Yorker was de film ‘horrifically effective at sparking violence against blacks in many cities.’

The Jazz Singer (1927)

The Jazz Singer volgt Jakie Rabinowitz (Al Jolson) die zijn joodse erfgoed afwijst om zijn grote droom na te jagen: een populaire jazzzanger worden — in blackface. De film kreeg destijds positieve recensies van zowel zwarte als witte critici, met deze gem als titel van een artikel in Harlem Amsterdam News: ‘Every colored performer is proud of [Jolson].’ Rrrright.

Everybody Sing (1938)

We blijven nog even in de jazz-sferen, want ook Judy Garland heeft zich schuldig gemaakt aan het objectificeren van zwarte cultuur. In Everybody Sing speelt ze een jonge aspirerende zangeres die naar Engeland wordt gestuurd, vanwege haar ‘disruptive jazz singing ways’. In plaats van naar Engeland gaan ontvlucht ze haar bewindvoerders en doet ze alsof ze een zwarte vrouw is die jazz zingt, in keiharde blackface.

Soul Man (1986)

Wat klinkt vreemder: het idee dat een witte, geprivilegieerde student zichzelf in blackface hult zodat hij een studiebeurs voor minderheden op Harvard Law krijgt, of dat een film over dit onderwerp ge-greenlight wordt? Soul Man is de onfortuinlijke realiteit van het laatste. Wauw.

Tropic Thunder (2008)

Robert Downey Jr. was lichtelijk bezorgd om de reactie van de media op zijn personage — een witte method actor die na pigmentatiechirurgie een zwarte legercommandant speelt — in de door Ben Stiller geschreven film. Downey Jr. zelf aan het woord over het spelen van een zwarte sergeant (of eigenlijk een witte acteur die een zwarte sergeant speelt).

I dove in with both feet. If I didn’t feel it was morally sound, or that it would be easily misinterpreted that I’m just C. Thomas Howell in [Soul Man], I would’ve stayed home.

Interpreteer het hoe je wilt, blackface is blackface.

De drang om jezelf te verkleden is niet nieuw — en mits normaal uitgevoerd zelfs heel erg leuk. Dat bewijst de Comic Con in Nederland bijvoorbeeld al een paar jaar. Het wordt minder leuk als mensen zich verkleden als personen van een andere bevolkingsgroep (en in dit geval minderheden).

Nog vervelender wordt het als die minderheden worden gereduceerd tot nar. Tot typetje, tot karikatuur van zichzelf. Wij hebben ooit een artikel gepubliceerd over representatie en het belang daarvan, deze vijf voorbeelden geven eens te meer aan dat het ontzettend belangrijk is om geen enkele bevolkingsgroep te reduceren tot karikaturaal personage, maar te zorgen voor een samenleving waarbij zwarte mensen meer zijn dan een typetje dat een keer per jaar van stal wordt gehaald.

We hopen op betere tijden.