5 documentaires op Netflix die je gezien moet hebben

De maand november stond bij Cine in het teken van de documentaire. Op de valreep nog een lijst met vijf sterke titels die op Netflix te zien zijn. Ze staan in willekeurige volgorde, want ze zijn allemaal zeer de moeite waard om  gezien te worden.

13th

13th-prisoners

In 13th laat regisseur Ava DuVernay zien dat slavernij nog lang niet voorbij is in de Verenigde Staten. De film is vernoemd naar het 13de amendement van de Amerikaanse grondwet. Hierin staat dat slavernij per wet verboden is, behalve voor gevangenen. We zien vervolgens dat in de jaren die volgen de mazen in de wet zo worden uitgebuit dat slavernij via massa-opsluiting en het gevangenissysteem in deze vorm toch nog blijft bestaan.

De cijfers zijn schokkend en laten zien dat raciale ongelijkheid nog een groot probleem is in de Verenigde Staten. Het lijkt zo geïnstitutionaliseerd dat een oplossing niet zomaar gevonden is. De film zoomt ook in op het huidige politieke klimaat en bepaalde uitspraken van – dan nog presidentskandidaat – Donald Trump. Het moet nog blijken of er na de verkiezingen een stap voor- of juist achteruit gezet gaat worden. Laten we hopen op het eerste, want als er één ding duidelijk wordt met deze documentaire is dat de Verenigde Staten nog een lange weg heeft te gaan.

 

Facing Ali

larry-holmes

In deze documentaire van Pete McCormack zien we het leven van Muhammed Ali, misschien wel de beste, maar zeker de bekendste bokser die ooit geleefd heeft. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van zijn tegenstanders. Grote namen als “Smoking” Joe Frazier, George Foreman, Larry Holmes en Sir Henry Cooper komen aan het woord en vertellen hoe ze hun bokspartij en Ali zelf hebben ervaren. De originele invalshoek zorgt ervoor dat Facing Ali een zeer oprechte documentaire is geworden waarin we de goede en slechte kanten van Muhammed Ali te zien krijgen. Hier wordt des te meer duidelijk dat ondanks zijn bijna bovennatuurlijke status Ali ook maar gewoon een mens was.

 

Inside Job

inside-job-wall-street

Als er in 2008 een financiële crisis uitbreekt, vallen de grote banken en verzekeringspartijen in de westerse wereld één voor één om, met als gevolg zware armoede, massale werkloosheid en enorme schulden voor de bevolking. Charles H. Ferguson laat met Inside Job in vijf delen zien hoe we op dit punt beland zijn. Van onbetaalbare leningen aan huiseigenaren, de enorme hypotheek- en huizenmarkt zeepbel en het vallen van banken en verzekeringsmaatschappijen tot de corruptie binnen de regering en het gebrek aan verantwoordelijk door degenen die de ellende hebben veroorzaakt.

Bijna tien jaar na de crisis is het zeker de moeite waard om Inside Job nog een keer aan te zetten. Helemaal omdat er na de crisis in de financiële wereld helaas nog niet veel veranderd is.

 

This Is It

michael-jackson-this-is-it

Het is 25 juni 2009 als de wereldberoemde popster Michael Jackson plots overlijdt. Vlak voor zijn dood was hij bezig met de voorbereidingen voor de concerttour This Is It. Van deze repetities zijn beelden opgenomen die eigenlijk bestemd waren voor de privé-collectie van Michael Jackson. Na zijn dood is er voor gekozen om er een documentaire van te maken met Kenny Ortega als regisseur. Dit kwam de productiemaatschappij op veel kritiek te staan. De fans vonden dat ze misbruik van het overlijden van de popprins maakten en de documentaire alleen maar uit wilden brengen om winst te maken. De familie van Jackson heeft de release zelfs geprobeerd tegen te houden, maar dit mislukte.

Hoe dan ook is de film zelf wel een succes geworden. Ondanks de kritiek over de beweegredenen voor het uitbrengen van de film werd de inhoud zelf zeer lovend ontvangen. De film geeft een goed beeld van wat een werk er in zit om een concertproductie als dit voor te bereiden en wat een perfectionist Michael Jackson eigenlijk was. Voor elke muziekliefhebber een absolute aanrader.

 

Blackfish

blackfish

Blackfish, geregisseerd door Gabriela Cowperthwaite en uitgebracht in 2013, gaat over de orka Tilikum. In 1983 werd dit gigantische zoogdier gevangen genomen voor de kust van IJsland en spendeerde vervolgens de rest van zijn leven in een dierenpark van SeaWorld. Je kunt Blackfish zien als de reallife versie van Free Willy (die al eerder in een van onze lijstjes terug kwam).

Tilikum is verantwoordelijk voor de dood van drie personen terwijl hij zijn tijd in gevangenschap doorbracht. De regisseur laat zien dat de gevangenschap Tilikum  veel stress geeft, meer dan SeaWorld wil toegeven. De film brengt een aantal foutieve claims aan het licht van SeaWorld die meent dat de orka’s in gevangenschap het niet heel slecht hebben. Het is een zeer schokkende documentaire die je met een wrang gevoel in je buik achterlaat. Het laat je ook nadenken over het nut van dierentuinen of amusementsparken als SeaWorld binnen onze moderne samenleving. Dus: #FreeTilikum

Vind ons: