Superfly
, een van de belangrijkste films in de blaxploitation-stroming door de opvallende personages, muziek en sfeer, krijgt een update van Director X. Deze regisseur is vooral bekend van videoclips van onder meer Drake en Rihanna. Superfly zal voor het eerst in Nederland in Tuschinski te zien zijn op 7 september, bij een speciale screening van het Da Bounce Urban Film Festival. Houd Cine in de gaten, want we gaan kaarten weggeven voor dit event.

Super Fly (1972)

De nieuwe film, zegt Director X, heeft een ritme dat vergelijkbaar is met de originele Superfly. Die film werd bestempeld als blaxploitation, een term bedacht om een schare aan jaren zeventig films te beschrijven waarin Afro-Amerikanen de protagonist waren, maar dan wel specifiek gericht op urban publiek en met verhalen doorspekt van misdaad, geweld en promiscuïteit. Het genre beleeft op dit moment een renaissance in Hollywood, gestart door Taraji P. Hensons recente Proud Mary en binnenkort gevolgd door remakes van Shaft en Cleopatra Jones.

Toen en nu

Net als bij het origineel is de soundtrack van Superfly fantastisch, dit keer geleid door welbekende Atlanta-rapper Future, die ook een van de producenten van de film is (fans herkennen meteen het gebruik van de fameuze Pusherman track uit de originele film).

In de remake neemt Trevor Jackson (Grown-ish) het over van Ron O’Neal als Priest, de drugsbaron waar het allemaal om draait. Beide personages hebben een episch kapsel, schuwen bloed aan hun handen niet en bedenken een plan om uit de drugshandel te kunnen ontsnappen. Jacksons moderne Priest heeft wel grotere dromen dan zijn voorganger: hij wil het bed delen met een Mexicaans cartel. Jason Mitchell (Straight Outta Compton) volgt Carl Lee op als Eddie, de rechterhand van Priest.

Updates

In plaats van in Harlem speelt Superfly dit keer in de straten van Atlanta, waarmee de film hedendaagse cultuur samenbrengt met de socio-economische problemen waar de Afro-Amerikaanse gemeenschap nog steeds mee moet dealen. Priest heeft more money & more problems: hij komt in de problemen met een lokale gang, Snow Patrol, wanneer hij teveel vraagt van zijn leverancier over de grens.

Cadillacs uit 1972 en groovy pakken zijn verruild voor diamanten kettingen en nertsen bontjassen als ultieme tekenen van rijkdom. Vergeleken met het origineel komen de personages, opvallend genoeg, een stuk minder vaak cokesnuivend in beeld — iets wat de regisseur niet wilde romantiseren. Toch blijft deze film duidelijk R rated, vol met geweld, geweren en seks.

Black Panthers

De originele Superfly bevatte invloeden van de Black Panther beweging, onder meer door de camera te richten op de arme straten van Harlem, waar dealen een van de weinige opties was om economisch hogerop te komen. In de versie van Director X zijn politiegeweld en Black Lives Matter als hedendaagse onderwerpen verwerkt in het verhaal. Het publiek wordt bijvoorbeeld blootgesteld aan de politie die een zwarte man neerschiet tijdens een verkeerscontrole.

Geen remake

De nieuwe Superfly gaat voor een meer commerciële insteek, ook al werd het origineel geroemd vanwege de stijlvolle compositie en het sterke sociale commentaar. Director X, ook wel bekend van het regisseren van clips voor Rihanna, Kendrick Lamar en Drake, noemt zijn film een ‘hip-hop remix van het origineel’.

‘Het is een zwarte actiefilm,’ zei hij tegen Vulture. ‘Het is niet ons doel om je te deprimeren en je diep na te laten denken over grote, zware problemen. Je kijkt ook niet naar The Fast and the Furious om na te denken over het socio-economische standpunt dat de film inneemt. Je kijkt daarnaar om een auto van een trein te zien rijden en op een space shuttle te zien landen!’

Dus moet je de originele Superfly gaan kijken voordat je naar de bioscoop gaat voor de remake? Het moet niet, maar je zult wel de kleine verwijzingen naar het origineel uit 1972 herkennen als je het wel doet.

Superfly gaat op 7 september in Pathé Tuschinski in premiere.