5 complot films die je moet zien (of niet)

 

Het is de maand van het complot op Cine, en dat betekent dat we deze aanbevelingen niet zomaar kunnen maken. We hebben geen idee wie er meeleest, dus enige voorzichtigheid is geboden. Zodra je merkt dat het lampje van je webcam spontaan begint te branden, of je telefoon vreemde glitches vertoont, wis dan je browsergeschiedenis en neem in geen enkel geval contact met ons op. Je hebt dit artikel nooit gelezen.

Z (1969)

In de Algarijns-Franse film Z wordt de aanslag op Grigoris Lambrakis uitgelicht. De film is geregisseerd door Costa-Gavras en was een gigantisch succes, met unieke Oscar nominaties voor Beste Film en Beste Buitenlandse Film. Lambrakis was een politicus die zich veelal uitsprak en optrad tegen het militaire dictatorschap dat Griekenland in de greep hield. De film werd gepresenteerd als fictie maar wij weten beter. De titel komt van het feit dat de overheid de letter Z verbande uit het alfabet – als een van de vele bizarre ingrepen.

https://www.youtube.com/watch?v=0WQhJyse4hg

 

JFK (1991)

Waar een Amerikaanse president dood is, is een complottheorie. Oliver Stone was de aangewezen persoon om de theorie rond voormalig officier van justitie Jim Garrison in filmvorm te gieten. Dezelfde Stone die later W maakte over Bush, en Nixon, over… President Nixon. Toen Kevin Costner nog een prestigieuze naam was in Hollywood en daadwerkelijk een film kon dragen. JFK is een heerlijke politieke thriller en kan met de twee eerder genoemde films prima een POTUS trilogie vormen.




 

Arlington Road (1999)

In deze fantastische paranoïde complotthriller speelt Jeff Bridges een oplettende buurman, die Tim Robbins verdenkt van terrorisme op gigantische schaal. De everyman uitstraling van Robbins werkt precies zoals het hoort, maar Bridges’ steeds verder aftakelende mentale (en fysieke) gestel steelt de show. Is het verliezen van zijn vrouw de reden van ultieme paranoia? Of is Robbins daadwerkelijk een terroristisch meesterbrein? De film wacht tot het allerlaatst (in een zinderend slot) om dit duidelijk te maken. Of niet?




 

The Man Who Knew Too Much (1956)

Uiteraard komt Hitchcock terug in deze lijst, want wie anders dan The Master of Suspence kan een thriller maken waarin niets is wat het lijkt, of toch wel? Hitchcock maakt een remake van zijn eigen film onder dezelfde titel, maar wees gerust: The Man Who Knew Too Much wordt wereldwijd gezien als een van de beste remakes ooit gemaakt. Marokko is de achtergrond van dit meeslepende verhaal waarin een Amerikaanse familie tot waanzin wordt gedreven. In een interview tussen Hitchcock en François Truffaut zegt Hitchcock het volgende: “Let’s say the first version is the work of a talented amateur and the second was made by a professional”. Wij zijn het roerend eens met deze uitspraak.




 

Changeling (2008)

Als Clint Eastwood niet bezig is te mijmeren over oude tijden, toen blanke mannen nog ongestoord racistisch, seksistisch en ongepast macho konden zijn, maakt hij fantastische films. Changeling is zo een film. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal vertelt Changeling over de moeder die haar kind verloor, en hoe de LAPD het kind terugvond, maar eigenlijk niet. Angelina Jolie schittert als de paranoïde moeder, en Jeffrey Donovan als de corrupte agent is eveneens fenomenaal.

https://www.youtube.com/watch?v=57_t2BFZaK8

 

 

Vind ons: