Bij Netflix lijkt de winter al te zijn vergeten, getuige het verdwijnen van Snowpiercer (2013) (boe!) en de introductie van Aloha (2015) (grrr!). Ben je toch op zoek naar een vleugje winterse kou? Dompel je dan onder in 1 van de volgende 5 beste winterse films op Netflix.

The Artist (2011)
Regie: Michel Hazanavicius
Cast: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman
Oordeel: ****
Sneeuwmeter: *
Vooropgesteld, deze is misschien een beetje vergezocht. Jean Dujardin speelt de succesvolle acteur George Valentin in de ‘winter’ van de stomme film. Door de introductie van geluid wordt zijn carrière bedreigd. Parallel aan zijn lot volgen we de ontwikkeling van Peppy Miller (Bérénice Bejo) tot de succesvolle frontvrouw van de gesproken film. Maar de echte ster van de film is natuurlijk hondje Uggie. The Artist is geschoten in zwart-wit en won liefst 5 Oscars.

https://www.youtube.com/watch?v=muUImv91kFU

 

 

Defiance (2008)
Regie: Edward Zwick
Cast: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell
Oordeel: ***
Sneeuwmeter: **
Een aantal joodse broers weerstaat de Duitse bezetter door de bossen op de grens van Polen en Wit-Rusland in te trekken. Ze vormen een partizanengroep die het met gerichte aanvallen de Duitsers moeilijk maken. Er ontstaat een kleine gemeenschap rond de strijders als ook hun vrouwen en kinderen de relatieve veiligheid van de wouden opzoeken. Er volgt een rijtje ontberingen, waaronder een strenge winter.

 

 

Frozen (2013)
Regie: Jennifer Lee, Chris Buck
Cast: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff
Oordeel: ***
Sneeuwmeter: *****
Deze mag eigenlijk niet ontbreken. De meest sneeuw- en ijsrijke film in het rijtje vertelt het verhaal van Anna (Kristen Bell), prinses. Ze groeit geïsoleerd op na een incident waar haar oudere zus Elsa bij betrokken is. Anna en Elsa, eens heel close, groeien daardoor uit elkaar. Bij de kroning van Elsa komt de aap uit de mouw. Het koninkrijk wordt vervloekt met een eeuwige winter. De enige die de betovering kan verbreken is Anna. Inclusief niet-traditioneel huisdier (eland) en een sprekende sneeuwpop.

 

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)
Regie: Tomas Alfredson
Cast: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy
Oordeel: ****
Sneeuwmeter: *
Bij Engelse spionnen denken we al snel aan James Bond. Dat de realiteit van het spionnenleven heel anders is, zien we in Tinker Tailor Soldier Spy. De onberispelijk geklede maar saaie agent George Smiley (Gary Oldman) krijgt de opdracht een dubbelspion op te sporen. Voor George geen mooie dames, maar hij verkeert desondanks in goed gezelschap met bekende namen als Colin Firth, Tom Hardy, Benedict Cumberbatch, Mark Strong, Ciarán Hinds en John Hurt om zich heen. Het is even zoeken naar sneeuw, maar de dikke winterjassen spreken voor zich.

 

Män som hatar kvinnor (Millenium I) (2010)
Regie: Niels Arden Oplev
Cast: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Ewa Fröling
Oordeel: ***
Sneeuwmeter: **
We sluiten af met het eerste deel uit de Millenium-reeks. Journalist Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) brengt een lange winter door op een eiland waar hij schrijft aan zijn biografie van een industriemagnaat. Dit is echter maar een voorwendsel. Blomkvist heeft namelijk de opdracht het lang vermiste nichtje van de industrieel op te sporen. Hij krijgt er al gauw gezelschap van de eigenzinnige hacker Lisbeth Salander (Noomi Rapace). Deel 2 en 3 zijn ook beschikbaar via Netflix, voor wie geen genoeg kan krijgen van deze Zweedse thriller.