5 beste Netflix films uit de jaren 90

 

Waarschuwing: deze films leiden mogelijk tot een overweldigend gevoel van nostalgie. Voor onze terugkerende rubriek van de 5 beste Netflix films duiken we ditmaal in de recente geschiedenis. De jaren ’90 waren voornamelijk een tijd van ongebreideld optimisme, maar de schaduwzijde van de samenleving bleef een geliefd onderwerp van filmmakers. En die schaduwen zijn diep. Van zwart cynisme, tot zware misdaad en drugsmisbruik. Maar voor veel van ons zijn deze films een eerste kennismaking met ‘serieuze’ film. Hierbij een kleine trip down memory lane. *Al deze films zijn ‘gewoon’ op Netflix te bekijken*

Trainspotting (1996) – Danny Boyle

Met: Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle
Doorbraakrol van Ewan McGregor. Hij speelt de drugsverslaafde Renton die in een troosteloos Edinburgh wanhopig clean probeert te worden. Heeft een aantal confronterende scènes, waaronder een trip waarbij McGregor een toiletpot van een openbaar wc induikt. Na een tragische episode met een jong kind ben je geneigd je vertrouwen in de mensheid kwijt te raken.
Pulp Fiction (1994) – Quentin Tarantino

Met: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson
Enerverende en kleurrijke opvolger van Reservoir Dogs. Pulp Fiction is een mozaïekvertelling waarin vertegenwoordigers van georganiseerde misdaad aan het voetlicht treden. Twee gangsters die het menu bij McDonald’s bespreken op weg naar hun volgende klus, een cokeverslaafd gangsterliefje, en een omgekochte bokser komen elkaar bij toerbeurt tegen.
The Big Lebowksi (1998) – Joel & Ethan Coen

Met: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore
Door een persoonsverwisseling komt levensgenieter The Dude (Jeff Bridges) plots in de belangstelling te staan van allerlei schimmige figuren. Tegelijkertijd bereidt hij zich ook voor op de jaarlijkse bowlingcompetitie met zijn disfunctionele vriendengroep. Vergezocht, maar daarom des te leuker.
Fight Club (1999) – David Fincher

Met: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter
Edward Norton speelt een doorsnee loonslaaf die door een speling van het lot bevriend raakt met de ondernemende Tyler Durden (Brad Pitt). Samen staan ze aan de wieg van een fight club, waar mannen elkaar lens slaan om de euforie van het leven weer te kunnen voelen. Aanklacht tegen gevestigde normen en waarden met interessante plot twist.
The Usual Suspects (1995) – Bryan Singer

Met: Gabriel Byrne, Kevin Spacey, Benicio Del Toro
Enkele doorgewinterde criminelen plannen een wraakactie tegen de politie nadat ze allen ten onrechte zijn gearresteerd. Het plan leidt al snel een eigen leven onder de invloed van meesterscrimineel Keyser Söyze. En dan blijkt er een dubbele bodem aanwezig, ook voor de kijkers. Ingenieus en tot het einde spannend.
Vind ons: