De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov werd in 2014 door de Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie gearresteerd op beschuldiging van terrorisme en werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Het bestuur van de European Film Academy heeft 14 augustus uitgeroepen tot Oleg Sentsov Dag.

Sentsov was betrokken bij de ondersteuning van de protesten van Euro Maidan in Kiev en heeft zich verzet tegen de inlijving van de Krim door Rusland, maar de straf staat niet in verhouding tot zijn activisme. Zijn veroordeling en celstraf worden dan ook gezien als politiek gemotiveerde intimidatie van de oppositie in Rusland en heeft geleid tot felle internationale protestacties. Sentsov wordt gevangen gehouden ten noorden van de poolcirkel in de Russische gevangeniskolonie nummer 8 in Labytnangi. Hij is op 14 mei in hongerstaking gegaan en is in de afgelopen 90 dagen 30 kilo kwijtgeraakt, lijdt inmiddels aan bloedarmoede en een trage hartslag, volgens zijn advocaat Dmitry Dinze. Sentsovs neef Natalya Kaplan zegt: ‘De situatie is niet zomaar ernstig, de situatie is catastrofaal.’ Drie maanden van protest van de internationale culturele wereld tegen de behandeling van Sentsov zijn zonder resultaat voorbij gegaan. Drie maanden van talrijke oproepen op alle niveaus aan president Poetin en de Russische autoriteiten om Sentsov vrij te laten, bleven ook zonder resultaat. Duizenden mensen in meer dan 30 landen gingen de straat op om hun steun uit te spreken voor de Oekraïense filmmaker. Het bestuur van de European Film Academy heeft daarom 14 augustus uitgeroepen tot Oleg Sentsov Dag in de hoop dat de culturele wereld door een duidelijk en onvermijdelijk signaal af te geven, druk kan uitoefenen op de Russische regering om de situatie van Sentsov te verbeteren.

Sentsovs debuutfilm Gaamer had zijn internationale première in 2012 op het International Film Festival Rotterdam en is nu te zien op de streamingdienst IFFR Unleashed. De opbrengsten hiervan komen volledig ten goede aan Sentsovs zaak: kijk de film hier.