10 films die je dit najaar moet zien

 

Omdat de lijst met films die uitkomen tegenwoordig niet meer bij te houden is voor gewone stervelingen, hebben we besloten een shortlist te maken met in ieder geval 10 films die je dit najaar niet mag missen. Sommige films hebben we al eerder over geschreven op Cine, andere zijn nieuw. Waar mogelijk voegen we een trailer en releasedatum bij, en hier en daar spelen we misschien wat vals met de Nederlandse of wereldwijde release, maar in principe verschijnen al deze films in de komende 6 maanden. (Editors note: Star Wars is natuurlijk dé film waar men op wacht dit najaar, maar krijgt een eigen special buiten dit item om)

Spectre

 

Ongeveer 40 jaar na Diamonds Are Forever is het internationale misdaadsyndicaat SPECTRE terug om het leven van Bond en de zijnen overhoop te halen. En hoewel Christopher Waltz een ‘nieuwe’ villain speelt, blijf ik heilig overtuigd dat hij eigenlijk het best past in de rol van iconische Bond villain Blofeld. Hoe dan ook, verwacht ik een mooie mix tussen actie en de gebruikelijke Bond sensualiteit –niet in de laatste plaats door nieuwe Bond dames Lea Seydoux en Monica Bellucci. En met een beetje geluk wordt SPECTRE net zo een rare, artistieke en opwindende film als de vorige Bond film die Sam Mendes maakte: Skyfall. (Release 23 oktober)
 

Peanuts

 

Charlie Brown, Linus, Lucy, Peppermint Patty, Snoopy en de rest zijn terug, maar nu op het grote scherm, computer geanimeerd en in 3D. Geproduceerd door Paul Feig en mede geschreven door de zoon én kleinzoon van bedenker Charles M. Schulz, is Peanuts voor fans en nieuwkomers een film om naar uit te kijken. Feigs talent voor het uitbeelden van de pijn, pathos én het plezier van opgroeien wordt eindelijk weer eens tentoongesteld, zoals ook in de begindagen van zijn Freaks & Geeks. (release 16 december)
 

Trumbo

 

Na het enorme succes van Breaking Bad is Bryan Cranston terug in de filmwereld, deze keer in de hoofdrol van Trumbo. De film gaat over Dalton Trumbo, een schrijver van filmscripts die in de jaren 40 zijn carrière verwoest ziet worden als hij wordt gechanteerd omdat hij een communist is. Het wordt een biopic met de nodige drama, maar als je Cranston in de hoofdrol neerzet weet je dat humor nooit ver weg is – precies genoeg om de film in balans te houden. Trumbo wordt geregisseerd door Jay Roach die vooral bekend is van komische films als Meet The Parents, Meet The Fockers en Austin Powers. Met Trumbo gaat hij dus een andere richting op, een richting die op het eerste oog erg interessant is. (release 6 november)
 

Brooklyn
epg574tfahqx

Een verlegen Ierse immigrante (Saoirse Ronan) doet haar best zich aan te passen aan de harde realiteit van het New York uit de jaren 50. Uiteindelijk wordt ze gedwongen te kiezen tussen de liefde van de Italiaanse Emory Cohen, en de Ierse Domhnall Gleeson uit haar geboortestad. Het verhaal is gebaseerd op de roman van Colm Toibin, en vertaald naar het grote scherm door Nick Hornby, bekend van High Fidelity. (release 6 november)
 

Youth

 

Na La Grande Bellezza is er nu Youth (of in het Italiaans, La Giovinezza). Paolo Sorrentino is terug na zijn meesterwerk uit 2013 –een van de mooiste films die ik in de afgelopen jaren zag. Vandaar mijn enthousiasme voor Youth, zeker nu we je de trailer kunnen laten zien. Youth draait om twee mannen (een regisseur en een componist) die in een hotel in de Alpen naar het leven kijken van de hotelgasten die om hen heen bewegen, maar ook naar dat van zichzelf. Thema’s uit de vorige film (ouderdom, vriendschap, sterfelijkheid) lijken dus ook hier weer een belangrijke plek in te nemen. In de trailer van Youth zien we wederom een oudere man, een fijne diepe stem, begeleid door pianomuziek, de melancholiek van ouderdom en het verlangen naar jeugd – en dat alles in beeld gebracht in de sfeervolle stijl van Sorrentino. Met rollen voor Michael Caine, Paul Dano, Rachel Weisz en Harvey Keitel verwacht ik heel veel van deze film. (release 29 oktober)
 

By the Sea

 

Angelina Jolie nam vorig jaar plaats in de regisseursstoel voor Unbroken, dat gemengde reacties opleverde. Maar zoals we gewend zijn van Miss Jolie geeft ze niet zo snel op. Ze komt nu samen met man Brad Pitt terug in By The Sea, een film die ze zowel zal regisseren als de hoofdrol in zal spelen. By The Sea is geen Mr & Mrs Smith 2 – de vorige film waarin het koppel de twee hoofdrollen speelde. By The Sea is rustiger, kalmer, mooier. De film speelt zich af in de jaren 70 en vertelt het verhaal van een koppel, zij een ex-danseres, hij een schrijver, dat samen langs de Franse kust reist. Ze lijken uit elkaar te zijn gegroeid de afgelopen jaren, maar wanneer ze in een klein Frans dorpje belanden wordt hun liefde weer aangewakkerd. (release 26 november)
 

The 33

Het verhaal van The 33 is natuurlijk bekend (33 Chileense mijnwerkers die 70 dagen onder de grond kwamen te zitten terwijl de hele wereld toekeek) en krijgt nu dus een film. De trailer is nogal sappy, en het feit dat iedereen in Chili Engels spreekt met een Spaans accent is ook redelijk cringeworthy. Toch is The 33 een verhaal dat het verdient verteld te worden, ook al weten we allemaal wat de uitkomst is (temeer omdat er een boek is uitgekomen waar deze film op is gebaseerd). (release 13 november)
 

Victor Frankenstein

 

In de laatste jaren hebben vampieren en weerwolven gestaag aan populariteit gewonnen. Niet alleen de Twilight films, maar vooral verscheidene TV series van de afgelopen seizoenen zijn flink in trek bij de young adults doelgroep. De mummie had had zijn moment in de reeks met dezelfde titel, maar Frankenstein –‘klassiek’ gezien zijn Dracula, een mummie, de Wolfman en Frankenstein een horror kwartet– heeft de afgelopen jaren weinig te doen gehad. En dat is niet gek, voor alle andere monsters in zijn groepje zijn makkelijker meerdere verhalen te vertellen. Frankensteins verhaal is vrij vlak. Mad-scientist, bliksem, zombie creatie, hooivorken en vuur, fin.

TOT NU TOE DUS. Want James McAvoy (X-Men: Days of Future Past) en Daniel Radcliffe (alle Harry Potter films) gaan de hoofdrollen spelen in Victor Frankenstein. Afgaande op de trailer wordt de krankzinnigheid van Dr. Frankenstein en hoe zijn assistent Igor (Radcliffe) daarmee omgaat het onderwerp van deze film, en niet zozeer het monster met nekschroeven. En dat is jammer, want Harry’s toverspreuken werken beter tegen monsters dan psychische problemen. (release februari 2016)
 

Sisters

 

Sisters brengt twee van de grappigste vrouwen uit Hollywood weer samen, nadat ze allebei successen hebben gevierd als ster van hun eigen series; Tina Fey in 30 Rock en Amy Poehler in Parks & Recreation. De trailer laat behalve de fysieke comedy van Fey weinig meer zien dan standaard comedyfilm tropes, maar ik heb deze twee dames te hoog zitten om te verwachten dat dat het enige is dat we krijgen. Denk de female versie van Old School, met een beetje Mean Girls wittyness en de wide-eyed domheid van Poehler. Minpuntje is dat deze in Amerika tegelijkertijd met Star Wars: The Force Awakens in de bioscoop komt. (release 4 februari)
 

The Danish Girl

 

The Danish Girl is een waargebeurd verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Ebershoff. Eddie Redmayne speelt hierin Einar Mogens Wegener, een Deense kunstenaar die in 1930 als eerste transseksueel een operatie onderging en transformeerde in Lili Elbe. De kunstenaar ontdekte zijn vrouwelijke kant toen hij poseerde in vrouwenkleding, omdat zijn toenmalige echtgenote -tevens kunstenaar- een vrouwelijk model nodig had. Hij ging zich steeds vaker als vrouw kleden en deed zich dan voor als zijn eigen zus. Na zijn operatie, wat in die tijd enorm experimenteel en controversieel was, kwam hij uit voor zijn ware aard en werd hij Lili Elbe. Je kunt je voorstellen dat de kunstliefhebbers nogal verbaasd waren toen bleek dat de mooie vrouw met de bruine, amandelvormige ogen op de doeken van zijn echtgenote een man bleek te zijn. The Danish Girl is geregisseerd door Tom Hooper, die eerder met Redmayne samenwerkte aan Les Miserable. Tom Hooper regisseerde ook The King’s Speech, waarvoor hij een Oscar won. En ook Redmayne won een Oscar voor zijn rol als Stephen Hawking in The Theory of Everything. (release 7 januari)
 

Houd Cine dus goed in de gaten voor reviews, previews en meer over deze films. Zie hier een volledige lijst met nog uit te komen films dit najaar, onder elkaar gezet door de collega’s van Filmtotaal.

Vind ons: