De 10 beste films van 2017 volgens Luuk van Huët

Hoezeer ik persoonlijk niet veel te klagen heb gehad in 2017, heb ik zoals ieder rationeel individu met knikkende knietjes de boze buitenwereld gadegeslagen. Mijn selectie werd daardoor voornamelijk gedomineerd door films die me naar een andere wereld transporteerden, hetzij geanimeerd, door tijd en ruimte of dystopisch (het kan altijd erger!). In willekeurige volgorde:

 

Blade Runner 2049

Na de eerste keer dat ik de film zag, was ik nog aan het twijfelen, maar tijdens een tweede screening werd de impact van de film mij pas echt duidelijk. De prachtige beelden en de hypnotiserende muziek wisten niet meer af te leiden van de ultiem naargeestige wereld die Villeneuve heeft opgebouwd uit het DNA van het origineel. Een meesterwerk.

 

The LEGO Batman Movie

Terwijl Wonder Woman dankzij de stralende Gal Gadot dit jaar een gezonde portie hoop bracht naar het grauwe DC universum, vloog de beste Batmanfilm van de afgelopen 9 jaar onder de radar de bioscoop in. Deze verrukkelijke, van de pot gerukte animatiefilm is één groot post-modernistisch feestje ter meerdere eer en glorie van 78 jaar Batman in alle verschijningsvormen en maten.

 

Get Out

Zelden zie je een film waarin alles klopt. Get Out is zo’n film, waarbij elke zin in het scenario een driedubbele betekenis krijgt, waardoor je na afloop direct gaat plannen wanneer je de film nog een keer kan kijken. Dat de film ook nog eens spannend, komisch, briljant geacteerd, uitmuntend geschoten en akelig relevant is, maakt het helemaal af.

 

 

The Handmaiden

Regisseur Chan-wook Park voegt met dit weelderige erotische kostuumdrama wederom een prachtfilm toe aan zijn zo goed als onberispelijke oeuvre. Niets is wat het lijkt, maar uiteindelijk zit het plot zo vakkundig in elkaar dat er geen enkele kunstgreep aan te pas hoeft te komen. De meest broeierige seksscènes van het jaar hinderen ook niet bepaald.

 

Star Wars: The Last Jedi

The Last Jedi is een heleboel: schatplichtig aan Kurosawa en Looney Tunes, trouw aan het gevoel van Star Wars, maar radicaal brekend met The Force Awakens op een manier die niet iedereen kon waarderen, maar waar ik juist een warm gevoel van kreeg. Alsof je daadwerkelijk in een opengesneden tauntaun mag slapen.

 

I Am Not Your Negro

Deze indringende documentaire naar aanleiding van het werk van de eloquente Amerikaanse schrijver James Baldwin toont op prangende wijze aan dat de rassenkwestie die in de jaren ’60 in de VS speelde eigenlijk nooit is opgelost, maar nog steeds voor veel verdriet, pijn, onbegrip en onrecht zorgt in zowel de VS als in ons eigen kikkerland.

 

 

Thor: Ragnarok

Taika Waititi maakt van de derde Thor-film een psychedelische road-movie met geïmproviseerde grappen en een kaleidoscopische, door het kosmische werk van Jack Kirby geïnspireerde vette jaren ’80 saus. Chris Hemsworth bewijst excellente komische timing te bezitten en Cate Blanchett neemt wellustig happen uit het decor als de snode Hela. Dat smaakt naar meer.

 

Your Name

Deze virtuoos gemaakte anime van Makoto Shinkai is een mengeling van een coming-of-age verhaal, een romantische komedie, een science fiction film met een vleugje rampenfilm en dat werkt wonderwel goed samen. Waar in Westerse animatiefilms de zoetsappigheid vaak de overhand heeft, weet Your Name de balans met dank aan een bitterzoet einde te bewaren.

 

Baby Driver

Edgar Wright maakt een comeback met een film waarin perfect gechoreografeerde actiescènes en een uitmuntende soundtrack bij vlagen een waar Gesamtkunstwerk vormen. Ansel Elgort en Lily James zijn samen zo schattig als een roedel glitterende eenhoorns, terwijl Jamie Foxx nog nooit zo angstaanjagend is geweest als in deze film. Pop-cultuur op zijn best.

 
 

Bad Black

Regisseur Nabwana I.G.G. en zijn filmcollectief in Wakaliwood in Uganda maakt films met een budget van enkele grijpstuivers, veel enthousiasme en een gezonde lak aan de filmcanon en -traditie. Bad Black is daardoor een achtbaanrit van non-stop actie, zoals gefilmd als Jean-Luc Godard en Alejandro Jodorowski een liefdesbaby in Afrika zouden maken. Een fijne film om je hoop in de mensheid bevestigd te zien worden.

Vind ons: