Nu aan het lezen:

Weekend: Gremlins

Weekend: Gremlins


Ieder weekend vertellen Cine redacteuren wat hen bezig houdt, wat ze kijken, of wat ze graag hadden willen zien. Deze keer vertelt Hedwig van Driel over Gremlins, films kijken, Kerst en tijdmanagement. 

Vorig weekend was ik echt in filmmodus. Er moest voor Cine een top 10 gemaakt, en mijn lijst van films die ik voor die tijd nog wilde zien was ellenlang.

Zes, keek ik er uiteindelijk: in de bioscoop Visages Villages, The Killing of a Sacred Deer en Thelma en op de bank The Hunt for the Wilderpeople, Atomic Blonde en Certain Women. Wonderstruck had ik graag ook nog gekeken, maar daar stak een sneeuwstorm een stokje voor. Een aantal van de films die ik vorig weekend keek zijn inderdaad op mijn lijstje – binnenkort op de site! – geëindigd, maar ik verklap nog niet welke.

Nu is het lijstje af (voor zover zo’n lijstje ooit af kan zijn). Op de een of andere manier telt het “Te zien” lijstje in m’n Bullet Journal ondertussen juist meer in plaats van minder titels. Toch houd ik even rust. Het is bijna Kerst, tenslotte. Nog maar een weekje te gaan. Om alvast in de stemming te komen ga ik over een paar uurtjes naar Gremlins in de bioscoop! Geen idee wat Pathé motiveerde om screenings te boeken (voor zover ik weet is er geen sequel of remake gepland…. oh wacht). Het maakt niet uit: ik vind het een heel goed initiatief dat ook in de multiplex af en toe plek wordt gemaakt voor een klassieker.

Ja: klassieker. Gremlins is maar één jaartje ouder dan ik, maar ik moet me er geleidelijk bij neerleggen dat “ongeveer net zo oud als ik” niet echt meer gelijk staat aan “jong”. Om helemaal eerlijk te zijn is Gremlins 2: The New Batch de beter film: anarchistisch, post-modernistisch, en waarschijnlijk door de parodie op Trump ook relevanter.

Toch blijft Gremlins mijn favoriet, vooral om rond Kerst nog eens te kijken. Hij is duisterder dan je je misschien herinnert, grappig, en op sommige momenten oprecht spannend. Dus ik ga zo lekker het donker in om te genieten van Gizmo en z’n, eh, vriendjes.

Veel meer zal ik niet kijken dit weekend, ben ik bang. Niet alleen moet ik toch af en toe sociaal doen (spelletjesmiddag morgen), maar ik heb ook nog veel te schrijven. Die top 10 voor Cine moet nog gepolijst, ik heb een stukje over lastige filmkeuzes beloofd, en ook voor andere sites zijn nog terugblikken en lijstjes gewenst. Het is een eindeloos afwegen. Hoe meer films (en series) ik zie hoe meer zin ik krijg om erover te schrijven, maar hoe meer ik wil schrijven hoe minder tijd ik heb om dingen te zien om over te schrijven. Mocht ik de balans ooit écht vinden zal ik het laten weten.

Tot dan hoop ik vooral nog tijd te kunnen maken voor één of twee afleveringen van The Marvelous Mrs. Maisel. De nieuwe serie van Amy-Sherman Palladino (Gilmore Girls, Bunheads) is heerlijk vermaak, met een hoofdpersonage om verliefd op te worden en jaloersmakende kostuums. Voor de liefhebbers is ook het camerawerk opvallend, met veel lange, energetische shots.

Kortom: genoeg te doen dit weekend. Nu eerst maar verder schrijven voordat Gremlins begint.

Leuk? Deel het even!
Typ en klik enter om te zoeken