Nu aan het lezen:

Vrouwen in Hollywood deel 2

Vrouwen in Hollywood deel 2

 

Dat er een diversiteitsprobleem bestaat in Hollywood is allang duidelijk. Wij hebben daar op Cine meerdere keren over geschreven, en blijven dat doen. Gemiddeld is 30% van de sprekende personages in Hollywoods top 500 een vrouw. Tegelijkertijd kun je alle blanke mensen uit heel veel blockbusters knippen, en vaak minder dan 60 seconden aan film overhouden. Dit is onderdeel van systematische discriminatie waar vrouwen en people of color in de filmindustrie mee te maken hebben. Er is niet 1 filmmaatschappij waarbij het hoofd niet man en blank is. Chilling stuff.

Nu is er een nieuwe analyse voor filmscripts van meer dan 2000 films, waarin je kunt opzoeken of vrouwen een evenredig gedeelte gesproken tekst hebben. Voor de Amerikaanse website Polygraph hebben ontwikkelaar Hanah Anderson en redacteur Matt Daniels 2000 scripts geanalyseerd. Door personages te zoeken die tenminste 100 regels tekst hebben en die te matchen aan het geslacht van de acteur op IMDB is zo een ruim opgezette database ontstaan die o.a. de volgende chart als uitkomt heeft.

De bevindingen van het team van Polygraph zijn totaal niet verrassend, maar het is een boeiende manier om te kijken naar gender-ongelijkheid in films. Deze zienswijze helpt ook om het hiaat te vullen dat de Bechdel Test achterlaat. De Bechdel test is een pass/fail methode waar films slagen als ze tenminste twee vrouwen hebben die met elkaar in gesprek zijn over iets anders dan mannen in tenminste 1 scène. Ooit bedacht als grap door cartoonist Alison Bechdel, heeft de Bechdel Test een heel eigen leven gekregen in de afgelopen jaren. Zo is er een website die de Bechdel Test toepast op vrijwel alle nieuwe films, en zijn er Zweedse art-house bioscopen die de uitslag van de Bechdel Test op de filmposters plaatsen. Natuurlijk is de test flawed. Zo heb je bijvoorbeeld Gravity die de test niet haalt. Maar die film centreert zich om 1 vrouwelijk personage, dus daar komt de test tekort. Daarom zijn de cijfers van Polygraph wat genuanceerder. Zo zijn er 3o moderne Disney films geanalyseerd, en is gebleken dat er maar 8 films tussen zitten met gender-gelijkheid. Zo leveren vrouwen maar 25% van de tekst in een toch door een vrouwelijke protagonist gedreven film Mulan, en 29% in De Kleine Zeemermin.

Het mooie aan deze nieuwe analyse is dat het een database creëert waarin je films kunt zoeken op basis van genre, het jaar waarin de film is gemaakt en de gender-gelijkheid. Ben je bijvoorbeeld in de mood voor een horrorfilm, met 90% dialoog tussen vrouwen, dan heb je precies 1 optie: The Descent uit 2005 (een zeer aardige film trouwens). Wil je een comedy zien met voornamelijk dialoog tussen vrouwen heb je een wat bredere keuze: 43 films, van Sex and the City tot Heathers. Wil je een male-driven comedy zien? 302 titels staan voor je klaar. Het wachten is op een database met people of color in vooraanstaande rollen met dialoog die er toe doet, inplaats van de wise-black-friend.

Bron: Bitchmedia, Polygraph
Image credit: Vice-ID

Leuk? Deel het even!
Typ en klik enter om te zoeken