Nu aan het lezen:

Trailer ‘Morgan’ samengesteld door AI

Trailer ‘Morgan’ samengesteld door AI

 

Het gebruik van Artificial Intelligence (AI) is in opmars in de filmwereld. Eerder dit jaar waagde een AI bot zich aan een script voor een science-fiction productie. Voor dat project werd het programma gevoed met plots van bestaande films. Op basis van die verhalen creëerde de bot het korte scenario Sunspring dat door regisseur Oscar Sharp werd verfilmd. Het eindresultaat is hieronder te zien en bevat vooral erg vreemde, maar soms ook poëtische dialogen.

Dat AI meer functies kan overnemen blijkt nu uit de trailer van de sci-fi-thriller Morgan. De makers van de film vroegen of IBM kon helpen met het samenstellen van een trailer. Het computerbedrijf kwam vervolgens met een vergelijkbare modus operandi zoals bij Sunspring. Een programma kreeg trailers te zien van films die qua genre en thematiek links hadden met Morgan. Na een analyse van al het materiaal zag de AI de film en selecteerde scènes die het meest geschikt waren voor de trailer. Deze fragmenten werden wel door een mens gemonteerd tot een filmpje. Editors hoeven dus  voorlopig niet bang te zijn dat zij hun baan zullen verliezen.

[AdSense-A]

Het is wel toepasselijk dat Morgan gaat over de gevaren van kunstmatige intelligentie. Aanstormend talent Anya Taylor Joy (imponerend in het beklemmende The Witch) speelt een instabiele cyborg die in de gaten wordt gehouden door Kate Mara. De film werd geproduceerd door Ridley Scott en geregisseerd door zijn zoon Luke. Vergelijkingen met het weergaloze Blade Runner evenals het recentelijke Ex Machina zullen natuurlijk niet uitblijven. De cast klinkt in ieder geval veelbelovend met namen zoals Paul Giamatti, Toby Jones en Rose Leslie (‘You know nothing, Jon Snow!’). De trailer kan je hieronder beoordelen. Na afloop wordt ook even het hele proces uitgelegd. De “normale” trailer kan je ter vergelijking hier bekijken.


De vraag is of dit het begin zal zijn van een nieuwe trend binnen Hollywood. Wat opvalt is dat de AI nog niet helemaal zelfstandig werkt. Daarnaast is het maken van een goede trailer een vak apart. Trailers kunnen in het slechtste geval te veel prijsgeven of de plank volledig misslaan in het duiden van een film. En dan zijn er nog de clichés (‘In a world…‘). Je kan je daarom afvragen of een AI gevoed met bestaande trailers gedoemd is om dezelfde fouten te herhalen. Of kunstmatige intelligentie ook origineel en vernieuwend kan zijn moeten we nog even afwachten. De eerste door AI samengesteld trailer is in ieder geval een feit!

Leuk? Deel het even!
Typ en klik enter om te zoeken