Nu aan het lezen:

The Legend of Tarzan

The Legend of Tarzan

 

In het jaar waarin The Jungle Book glorieus terugkeert naar de bioscoop lijkt het helemaal niet gek dat Tarzan eenzelfde soort reboot krijgt. True Blood alumni Alex Skarsgård speelt de uit marmer gehouwen titulaire held, it girl van het moment Margot Robbie speelt zijn Jane. Verder zijn er rollen voor A-list veteranen Samuel L Jackson en Christoph Waltz. Maar is er nog wel plaats voor het verhaal van Tarzan in 2016?

Allereerst de film. Die overstijgt nergens het predicaat ‘aardig’. Zeker als je de CGI vergelijkt met de eveneens dit jaar verschenen films Warcraft en The Jungle Book blijft er heel weinig over. De bewegingen zijn houterig, de dieren lijken ‘plat’ en het liaan slingeren (toch wel een trademark Tarzan bezigheid) zag er beter uit in de Disney tekenfilm uit 1999. Het verhaal is gelukkig geen origin story, al wordt door flashbacks wel uitgelegd waarom Tarzan is wie hij is. Inplaats daarvan zien we Lord Greystoke als een weledele heer zijn thee drinken met het pinkje omhoog, in zijn reusachtige mansion, en heeft hij een ‘moderne’ relatie met Jane.

_B4B2702.dng

Jane die aan het begin van de film zegt dat ze geen “damsell in distress” wil zijn, maar zodra er voet op Afrikaanse bodem gezet wordt tot ongeveer het einde van de film in gevangenschap zit. Uiteraard wordt ze op het laatst gered door Tarzan. Dit soort achterhaalde rollen zijn onder het niveau van Margot Robbie, en eigenlijk ook gewoon niet meer van deze tijd.

Dan is er nog het ‘white saviour’ complex, waar Edgar Rice Burroughs pakweg 1oo jaar geleden nog prima mee weg kon komen, maar nu vooral ongemakkelijk is. Ongeacht hoe vaak Samuel L Jackson in de scenes opduikt als Tarzans kompaan; ook dit staaltje neo-kolonialisme is niet meer van deze tijd. Christoph Waltz speelt voor de vierde keer Hans Landa en doet dat weliswaar met meer overtuiging dan zijn Hans Landa in Spectre, maar het is inmiddels een beproefd trucje geworden dat ondanks de kwaliteit van Waltz niet zo spectaculair meer is.

Uiteindelijk blijft er dan heel weinig over. Ergens diep verstopt zit er een vermakelijke actie/avonturen film in The Legend of Tarzan, maar ik heb hem niet gevonden. De huidige jeugd loopt ook niet echt warm voor het verhaal van de superheld uit de jungle, en uiteindelijk vraag je je af waarom de studio zo’n groot budget heeft losgetrokken voor deze film. Op de vraag hoe men dit verhaal anders had kunnen vertellen is dan ook maar 1 antwoord mogelijk: niet. Het is tijd om de legende van Tarzan in het verleden te laten rusten. Bedenk een ander verhaal.

The Legend of Tarzan draait vanaf 7 juli in de bioscoop.

Leuk? Deel het even!
Typ en klik enter om te zoeken