Nu aan het lezen:

Kriterion – sinds ’45

Kriterion – sinds ’45

 

De studentenbioscoop Kriterion is een begrip in Amsterdam. Al sinds 1945 wordt het café en filmtheater gerund door een groep van zo’n 40 studenten, de zogenaamde ‘Kriteriërs’. Kriterion is niet alleen een vereniging, maar vooral een bepaalde mentaliteit, zo blijkt uit de documentaire die Hedda van Gennep en Wouter Snip maakten over dit studentencollectief waar elk besluit alleen wordt genomen als een meerderheid van de Kriteriërs het ermee eens is. Democratisering ten top.

Alhoewel Kriterion een stichting is, is het de afgelopen jaren uitgebouwd tot iets wat je toch een soort concern kan noemen. Er is een tweede bioscoop in Amsterdam Oost geopend (Studio/K) inclusief restaurant, er is de Oppascentrale, eetcafé SKEK én een benzinestation aan de A10. Ook is er – als een echte multinational – een bioscoop in het buitenland geopend: Kriterion in Sarajevo. Zelfs de Belastingdienst ziet het steeds meer als een instelling die gewoon loonbelasting moet betalen. Toch hebben de documentairemakers de losse sfeer van Kriterion goed weten te vangen. In de rommelige kantoren, waar het archief in oude dozen weg stoft, wordt zowel vergaderd over de vermiste huiskat als over de verbouwing van het pand. Niet voor niets staat er op de poster: “We hebben dus geen baas, want we regelen alles zelf”.

Het levert alleen geen spannende of bijzondere documentaire op. Daarvoor blijven de makers teveel steken aan de oppervlakte. Met wat archiefbeelden wordt het ontstaan neergezet (de bioscoop komt uit voort uit het studentenverzet) en de hoogtijdagen in de jaren ’60 en ’70 toen het theater alle Fellini’s en Antonioni’s draaide. Wat totaal niet werkt in de film is de rol van Hedda van Gennep, één van de eerste Kriteriërs. Via een staccato voice-over kijkt ze als een moederfiguur naar de nieuwste generatie om te verzuchten dat de Kriterion-mentaliteit nog steeds aanwezig is. Er wordt zo veel te geforceerd een poging gedaan het verleden met het heden te verbinden. Maar als een inkijkje in de dagelijkse idealistische praktijk van Kriterion voldoet de documentaire prima. Al wordt de filmprogrammering tegenwoordig uitbesteed aan professionals. De belangen zijn blijkbaar toch te groot geworden.

Leuk? Deel het even!
Typ en klik enter om te zoeken