Nu aan het lezen:

Dunkirk toch op 70mm in Nederland te zien

Dunkirk toch op 70mm in Nederland te zien

 

Ondanks eerdere berichten zal Christopher Nolans Dunkirk toch een 70mm release krijgen. EYE Filmmuseum in Amsterdam gaat, in samenwerking met Warner, als enige in de Benelux vanaf woensdag 16 augustus de film in dit unieke formaat vertonen. Een week eerder, op 10 augustus, zijn er al twee voorvertoningen. Zowel Nolan als de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema die Dunkirk heeft gedraaid, zijn grote aanhangers van filmen op 70mm. Een groot deel van Dunkirk is gedraaid op IMAX 70mm. Dit formaat kan echter door geen enkele bioscoop in Nederland worden vertoond. Dit gebeurt wel in een paar Amerikaanse en Europese steden.

Op dit moment draait EYE, eveneens in samenwerking met Warner, zeer succesvol de 70mm print van Stanley Kubricks klassieker 2001: A Space Odyssey uit 1968. Om deze film nog een paar weken goed de ruimte te geven, gaat Dunkirk pas een maand na de Nederlandse release uit in 70mm, aldus EYE. In landen als de VS, Frankrijk en Duitsland is de film wel meteen vanaf de première op 70mm te zien.

Met Dunkirk voegt Nolan voor het eerst een oorlogsepos toe aan zijn oeuvre. Het door hemzelf geschreven scenario gaat over het waargebeurde verhaal over Britse soldaten die in de Franse kustplaats Duinkerke door de Duitse troepen zijn ingesloten. Een deel van de film is opgenomen in en rond de Nederlandse vissersplaats Urk. De cast bestaat onder meer uit Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Mark Rylance en Tom Hardy.

Vorig jaar draaide EYE met veel succes een 70mm print van Quentin Tarantino’s The Hateful Eight. waar zelfs het doek voor moest worden aangepast. Dat is voor Dunkirk niet nodig. EYE kan in alle vier de zalen 70mm draaien, maar kiest er voor om alleen zaal 1 hiervoor te gebruiken.

Leuk? Deel het even!
Typ en klik enter om te zoeken