Nu aan het lezen:

Cannes 2018: Geen selfies, geen Netflix, geen ochtendfilms

Cannes 2018: Geen selfies, geen Netflix, geen ochtendfilms

Volgende maand trekt Cine naar het zuiden van Frankrijk voor het belangrijkste filmfestival van de wereld. Cannes 2018 belooft net als andere jaren weer een filmprogramma te hebben om van te watertanden.

Halverwege april wordt de definitieve planning bekend gemaakt en weten we dus ook welke films in de competities zullen draaien. Vanuit Cannes gaan we je natuurlijk iedere dag op de hoogte houden van al dat moois, maar vanaf nu al zal je geregeld nieuws over Cannes 2018 voorbij zien komen. Ook omdat er ook dit jaar alweer de nodige ophef is ontstaan…

De Fransen zijn de Fransen niet als ze niet ieder jaar een aantal nieuwe maatregelen nemen. Die vallen niet altijd in goede aarde. De baas van het festival heeft zo bijvoorbeeld bekend gemaakt dat het dit jaar verboden is om op de rode loper selfies te maken. Of de grote sterren zich daaraan zullen houden is de vraag. Gaan we voor je in de gaten houden, mocht je daar op zitten te wachten. Wat de reden achter deze maatregel is, is me overigens volstrekt onduidelijk.

Geen Netflix

Daarnaast is ook de Netflix-discussie weer aangewakkerd. Vorig jaar werden de films van Netflix uit de competitie gehouden. Dat zorgde voor de nodige ophef maar dat heeft niet geleid tot veranderingen tijdens Cannes 2018. Want ook dit jaar geen Netflixfilms die meedingen naar de Palme D’Or. De reden? Deze films worden niet in de bioscoop getoond en dat is een van de eisen waar een film aan moet voldoen.
Hier kan ik me trouwens wel enigszins in vinden. Goede films verdienen het nu eenmaal om op het grote doek te kunnen worden gezien. Dat Netflix eigen films aankoopt vind ik een mooie ontwikkeling en zorgt ook voor constante vernieuwing op het platform — maar ik zou het aanmoedigen als ze zoals Amazon hun films ook een bioscooprelease zouden geven.

Katers & slechte reviews

Het laatste nieuwtje in het rijtje opvallende maatregelen: er zullen tijdens Cannes 2018 geen films meer in de ochtend worden vertoond. Waar we de afgelopen jaren met een groep journalisten in de rij stonden nog voordat de zon op was, zal het dit jaar pas in de middag op gang komen. De organisatie heeft namelijk een link gelegd tussen het vertonen van films op een vroeg tijdstip en daarop volgende negatieve recensies van die films. Als reden wordt aangenomen dat de filmjournalisten met een kater in de zaal zitten, half hebben ontbeten, en er dus ‘nog niet klaar voor zijn’.

Als we de voortekenen mogen geloven dan kan Cannes 2018 weleens een interessante editie gaan worden. We houden je de komende weken van alles op de hoogte.

Leuk? Deel het even!
Typ en klik enter om te zoeken