Nu aan het lezen:

Cannes 2018 – A Genoux les Gars (Sextape)

Cannes 2018 – A Genoux les Gars (Sextape)


De keuze van het Cannes festival om A Genoux les Gars te vertonen is begrijpelijk. Helaas slaat de film inhoudelijk de plank nogal mis, en wordt het plot rond de vanaf de titel duidelijke McGuffin veel te lang uitgerekt. De Franse titel kun je vrij vertalen als ‘Op de knieën, jongens’.

En dat zou een goed uitgangspunt geweest zijn voor een sitcom van een half uur. Dat is namelijk hoe lang de premisse leuk blijft, wat overblijft is een lang uitgerekt verhaal over hoe walgelijk puberjongens zijn en hoe ontvankelijk pubermeisjes zijn. De zogenaamde pay-off uit de titel maakt op het einde ook totaal geen indruk meer; alle seksisme, manipulatie en naar mijn smaak veel te plastische vertoning van pijpende pubermeisjes zijn dan al geweest.

De humor van het eerste gedeelte van de film vervalt dan ook rap in welles-nietes-geschreeuw waar de nieuwigheid snel vanaf is. De twee Islamitische zusjes Rim (Inas Chanti) en Yasmina (Souad Arsane) daten de dude-where’s-my-car-achtige vrienden Majid (Mehdi Dahmane) en Salim (Sidi Mejai). Waarbij Rim en Salim duidelijk het knappere stelletje zijn, en Yasmina en Majid het koppel is in de slipstream van de anderen. Als Rim voor een schoolreisje een week weg is, dwingen en manipuleren de jongens Yasmina om Salim te pijpen. Als een soort favor aan Rim, omdat als zij het niet doet, hij het met een ander meisje doet. En dat is dan haar schuld. Dat wil ze toch zeker niet? De jongens krijgen hun zin en om het allemaal nog ietsjes erger te maken neemt Majid het hele gebeuren op.

Als je dat grappig vindt is Sextape wellicht een film voor jou. De verdraaide feministische twist die leest als ‘de meisjes krijgen hun wraak en kijk eens hoe goed ze de rollen hebben omgedraaid’ mist echter het doel en wat overblijft is een obscene film over seks tussen pubers. Meh.

A Genoux les gars draait het in Un Certain Regard programma, en heeft op het moment van schrijven geen Nederlandse release-datum.

Leuk? Deel het even!
Typ en klik enter om te zoeken